Pitanje:
Zašto hripavac traje toliko dugo i može li se trajanje kašlja smanjiti?
Kenshin
2015-04-01 07:03:46 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Veliki kašalj je kronični kašalj koji je posljedica infekcije bakterijom Bordetella Pertussis. Kašalj koji je posljedica infekcije može trajati nekoliko tjedana, a kao takav hripavac se ponekad naziva i 100-dnevni kašalj.

Zašto infekcija Bordetealla Pertussis proizvodi kašalj koji traje toliko dugo u usporedbi s drugim infekcijama i može li se išta učiniti kako bi se smanjilo trajanje kašlja?

Počinjem 6. tjedan kašljanja i tako sam umoran od toga. Hvala na odgovorima zašto kašalj traje. Najgore je koliko se iscrpite zbog nemogućnosti spavanja. Noću je puno gore. Potičem starije ljude poput mene (53 godine) da vam naprave obnoviteljsku injekciju za pertusis. Bila sam imunizirana, ali nisam dobila booster, i nije bilo zabavno ugovarati ovo u mojim godinama. Najgora bolest koju sam ikad imao.
Dva odgovori:
Fomite
2015-04-21 23:22:10 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Kao što ste primijetili, "paroksizmalna" faza kliničkog slučaja pertusisa, koja uključuje brze, iscrpljujuće napadaje kašlja i karakteristično "hukanje" na kraju, često može biti izuzetno duga. Iako obično traje 1-6 tjedana, može potrajati i do 10 tjedana, nakon čega slijedi oporavak.

Jedan od razloga dugotrajnog kašlja je taj što kada je netko dostigao tu fazu bolesti, oni su uglavnom izvan pomoći antibiotika, koji neće skratiti klinički tijek bolesti u zaraženih pacijenata, već imaju za cilj spriječiti njezin prijenos na druge.

Uz to, stvarni mehanizam djelovanja na pertusis pomaže u kašljanju duljim. Bordetalla pertussis inficira gornji dišni sustav i se veže na sluznicu dišnog sustava, smanjujući kretanje cilija koje pomažu u čišćenju sluznice iz pluća. Oni također proizvode toksine koji mogu uzrokovati upalu i oštetiti trepavice. Kao rezultat toga, čak i kad bakterije umru, nastaje dugotrajno oštećenje vašeg dišnog sustava koje će rezultirati nastavljenim kašljanjem.

Maulik V
2015-04-02 12:13:59 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Kao što ste spomenuli, hripavac uzrokuje Bordetella pertussis. Pokazuje se vrlo tvrdoglavom bolešću, posebno kod djece.

Zašto ovaj kašalj traje tako dugo?

Moglo bi biti mnogo razloga.

Prvo, bakterije se prikače na stanice koje oblažu dišne ​​putove, a zatim se postupno šire. Područje pluća i dišnih putova prilično je veliko i svima njima daje višestruko igralište i imaju veći utjecaj.

Drugo, posebnost je ove bakterije da čak i ako se liječi i prekine , kašalj ostaje dugoročno.

Patient.co.uk piše:

Bakterija Bordetella pertussis utječe na sluznicu dišnih putova na neki način da uzrokuje simptome (uglavnom kašalj ) da bi nastavili dugo vremena nakon što bakterije nestanu.

To bi moglo biti posljedica štete koju su napravili i iscjeljenja vrijeme koje naše tijelo zahtijeva. Možda neću poreći teoriju da na zahvaćenom području mogu postojati ostaci mikroorganizama koji mogu uzrokovati 'iritaciju' grla što u konačnici proizvodi kašalj.Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 3.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...