Pitanje:
Bi li maslac na opeklinama pomogao ili naštetio?
Tim
2015-04-03 03:55:20 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Čitao sam (davno u staroj knjizi) da je maslac dobar za opekline. Je li to istina i ako da, što to pomaže?

Je li slani ili neslani maslac bolji? I kako to treba primijeniti i zadržati tamo?

Ukratko ... Jako, jako loše! Ne stavljajte ga tamo!
@Downvoters? Ima li razloga?
Jedan odgovor:
#1
+18
Shlublu
2015-04-03 13:54:51 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Kratki anser : Nikada ne stavljajte maslac, ulje itd. na opeklinu. To bi pogoršalo opekline.

Stavljanje maslaca, ulja ili bilo čega drugog zarobilo bi toplinu i učinilo opekotinu dubljom. To bi također otežalo daljnje liječenje i povećalo bi rizik od zaraze:

Ne primjenjujte masti od opeklina. Kao maslac ( ili majoneza), ove masti, obično na bazi ulja, neće ublažiti bol, već će zadržati toplinu, usporiti zacjeljivanje i povećati rizik od infekcije.

Što učiniti umjesto : Jednom kad se dogodi, opeklina se zapravo „kuha unutra“ i to neko vrijeme nakon izlaganja, pa prvo što treba učiniti je zaustaviti ovu unutarnju reakciju tekućim protokom vode.

Prema službenim smjernicama za širu javnost u Francuskoj (stranica 12-14), i držeći se ovdje toplinskih opeklina (ne kemijskih ni električnih), trebali biste:

 1. Brzo zalijevajte opekotinu

  • Ako je sigurno moguće, djelujte odmah nakon opekline. (Ne biste se trebali izlagati opasnosti da biste nekoga spasili: ovo je najbolji način da na kraju završite s dvije žrtve, a ne s jednom)
  • Stavite opekotinu pod tekuću vodu, između 15 i 25 ° C. Za to je slavina u redu, samo imajte na umu da tlak vode bude dovoljno nizak da ne pritisne opeklinu.
  • Tijekom zalijevanja skinite odjeću žrtve, osim ako se ne prilijepi za opeklinu (ako bi trebali pridržavajte se, nemojte vući odjeću).
 2. Procijenite opekline

  • Nema žuljeva ili mjehura manjih od 1/2 dlana žrtve; daleko od prirodnih otvora; ne na vratu, licu ili zglobovima; samo crvena, a ne crno-bijela: ovo je manja opeklina
  • Svaka opeklina koja ne odgovara gornjim kriterijima ili bilo koje veliko crveno područje na djeci, velika opeklina
 3. Treba li biti manja opeklina

  • Zalijevajte sve dok vas opeklina boli, a žrtvi nije hladno. Ne samo nekoliko sekundi: 5 ili 10 minuta nije iznenađujuće, zapravo je u redu. Zalijevanje je ono što sprječava da se kasnije (više) pojave mjehurići.
  • Ovisno o boli, aspektu i dobi žrtve: pripazite na opekline ili pitajte liječnika ili liječnika.
  • Ne probijte žuljeve ako ih ima. Prekrijte ih sterilnom žbukom.
  • Ako se mjehurići, vrućica, vrućina, bol, itd. pojave kasnije, zatražite liječnički savjet.
 4. Treba li to biti jaka> velika opeklina

  • Nazovite hitnu medicinsku službu i bez žurbe (vrlo važno! Smirenje troši vrijeme.)
   • Recite svoje ime i telefon broj, trenutačno mjesto,
   • Recite da je ovo za opekline i recite spol i dob žrtve
   • Opišite rezultat svoje procjene.
   • Oni će vas voditi u skladu s protokolima koji se primjenjuju u vašoj zemlji. Ove će smjernice svakako uključivati ​​zalijevanje, pokrivanje žrtve ako se osjeća hladno ...)
   • NEMOJTE spustiti slušalicu prije nego što vam to kažu
  • Nastavite zalijevati prema uputama medicinske pomoći.
  • Neka žrtva legne na način da ne može pasti (pod, krevet ...). Sjedenje je u redu, žrtva ima poteškoće s disanjem. Žrtva NE SMIJE sjediti na stolici, već na tlu kako bi spriječila da padne.
  • Zaštitite žrtvu čistom posteljinom. Izgorjeli dijelovi tijela trebali bi ostati vidljivi.
  • Pazite na žrtvu do dolaska hitne pomoći.
@NateBarbettini Nisam prihvatio jer se ovaj odgovor usredotočio na * što učiniti za toplotnu opekotinu *, a ne * zašto je maslac loš *. Glasao sam za to jer je očito uloženo puno vremena i truda (i činilo se da su svi podaci točni), ali objavljeni su u 08:54:51, što je prilično nakon što sam prihvatio prethodni odgovor u 08:05:28. Znam da ne mogu prihvatiti i prihvatiti novi odgovor, ali a) Ne volim to raditi, jer sviđa mi se davanje nagrade nekome, a zatim oduzimanje kasnije i b) Kao što sam rekao, ovo je dobar odgovor za * što učiniti ako imate opekline od vrućine *, ali ne * bi li maslac pomogao kod opeklina? *.
Koliko vidim, vaša veza "[službene smjernice za širu javnost u Francuskoj] (http://www.interieur.gouv.fr/content/download/36645/277100/file/PSC1_version%201.1.1.pdf) "i dalje pokazuje na PDF napisan na francuskom. Povezivanje s uglednom web stranicom napisanom na engleskom jeziku značajno bi poboljšalo vaš odgovor.
@PatrickHoefler Znam, Patrick. Nažalost, ovaj dokument nije preveden. Svaka zemlja objavljuje svoje službene smjernice, a ovu objavljuje francusko Ministarstvo unutarnjih poslova. Većina lokalnih smjernica (zemlje EU-a, SAD-a, Kanade itd.) U osnovi izgledaju slično jer slijede iste međunarodne standarde, ali određeni detalji mogu se razlikovati od zemlje do države u određenom trenutku (primjer: uporaba AED-a na dijete). Kako imam certifikat u Francuskoj, radije se držim onoga za što mogu tvrditi da znam i objasniti da su ovo FR smjernice.
Jako sam sumnjičav prema točki "* zarobljavanje topline unutar *". Sasvim sam siguran da ranu obično hladi hladna voda kad ljudi počnu odlučivati ​​kako će je liječiti.
Postoji li slučaj u kojem nanošenje puno vode nije ispravno? Jednom sam čuo da to uzrokuje previše šoka, ali vjerojatno je to bio samo pogrešan komentar u prolazu, ali volio bih biti siguran.


Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 3.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...