Pitanje:
Koji je postupak uklanjanja madeža (kancerogenih ili nekancerogenih) s kože?
Dave Liu
2015-04-02 04:59:46 UTC
view on stackexchange narkive permalink

madeži su ispod ili u dubljim dijelovima kože, vjerujem. Koriste li lasere ili nešto slično? Kako sprječavaju ili pokušavaju spriječiti ožiljke?

Dva odgovori:
michaelpri
2015-04-02 10:39:05 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Zapravo postoji nekoliko načina uklanjanja madeža.

Odrezivanje

Ponekad se madeži mogu "obrijati" ako stanice ne idu jako duboko. Ponekad će stanice madeža biti dublje u vašoj koži, pa će liječnik morati napraviti dublji rez kako bi se spriječio povratak (poput uklanjanja korova iz korijena). Dublji rezovi obično zahtijevaju šavove. Taj se postupak naziva 'ekscizija'.

U slučajevima kada se sumnja da je madež kancerogen, uvijek se koristi metoda - obično se izvodi puna ekscizija kako bi se osiguralo da iza sebe ne ostanu potencijalno kancerogene stanice .

Zamrzavanje tekućim dušikom

Mala količina tekućeg dušika (koji je izuzetno hladan) stavit će se na madež. Može se stvoriti mali mjehur, ali on će sam zacijeliti.

Spaljivanje

Električna struja prolazi kroz žicu koja će sagorjeti gornje slojeve kože (gdje madež je) isključen. Može zahtijevati više tretmana.


WebMD - Uklanjanje madeža i oznaka kože

Kako liječnici uklanjaju madeže?

arkiaamu
2015-04-02 13:57:35 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Liječenje madeža vrlo je pouzdano onome koga uputite na liječenje. Dermatolozi imaju sofisticiranije metode liječenja madeža u usporedbi s liječnikom opće prakse ili općim kirurgom.

Glavni čimbenik koji utječe na liječenje madeža je mogućnost melanoma .

Na melanom treba sumnjati na sljedeći način: 1:

  • Asimetrija
  • Granice (nepravilne)
  • Boja (šarenila)
  • Promjer (veći od 6 mm (0,24 in))
  • Prekovremeni rad

Melanom ili sumnja na melanom UVIJEK treba liječiti kirurškim rezom i uklanjanjem Nadalje, uklonjeni uzorak kože treba poslati patologu. Naravno, ako se madež liječi laserom ili drugim neinvazivnim metodama, ne može se napraviti odgovarajuća histološka dijagnoza.

Trenutna medicinska literatura ne opisuje mnoge provjerena metoda za prevenciju ožiljaka. Hoće li se razviti veliki ožiljak ili čak celoid, vrlo je specifično za pacijenta. Neki će pacijenti razviti velike, vrlo ružne ožiljke, a neki će u cijelosti zacijeliti. Trake i zavoji mogu se koristiti za liječenje celoida ožiljaka, ali učinkovitost prevencije ostaje nepoznata.

Hvala na savjetu! Ipak sam odabrao drugi odgovor jer je pitanje postavio nešto izravnije. Vaš odgovor također je odgovorio na pitanje, ali malo je zalutao opisujući melanom, umjesto da se usredotočio na njegovo uklanjanje i neinvazivne madeže.
+1 - Slažem se s velikom većinom ovoga, ali osim ako nije na vrlo vidljivom mjestu, većina FP-a (i zasigurno kirurga) može ukloniti madeže razumne veličine (FP, međutim, ne bi smio - pokušati ukloniti melanom.) SAD, sve što akcizirate mora ići u patološki laboratorij. Prednost FP-a je trošak. Prednost Derma je mudrost. Prednost plastike je izgled. Ne znam puno o liječnicima opće prakse u drugim zemljama.
@anongoodnurse +1, ali nema stvarnih referenci? Ova je web lokacija toliko nepristojna


Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 3.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...