Pitanje:
Ishodi i rizici operacije LASIK
Akshay Vasu
2015-04-02 13:49:51 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ako se osoba s lošim vidom podvrgne operaciji LASIK, hoće li to vratiti vid točno u normalu? Koji su rizici postupka? Postoje li neke nuspojave ili komplikacije zbog kojih bismo trebali biti zabrinuti?

Dva odgovori:
umesh krishna
2015-04-02 15:39:58 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Post-operativne komplikacije uključuju sljedeće:

 • Vizualno značajne bore ili strije na preklopcu (1%)
 • Iščašeni režanj (rano postoperativno razdoblje)
 • Infekcija (rano postoperativno razdoblje; vrlo rijetko; < 0,02%)
 • Difuzni intralamelarni keratitis (< 0,1%)
 • Urastanje epitela (rano do kasno postoperativno; 1-2 %)
 • Pod / prekomjerna korekcija (vidi rezultate)
 • Ektazija (incidencija nepoznata; < 0,01%)

Općenito, rezultati LASIK-a su bolji za bolesnike s niskom kratkovidnošću (između 1-6 D) i niskim astigmatizmom (< 1 D). Izvješteno je da je stabilnost dobra, s malo ili nimalo promjena zabilježenih u većine pacijenata između 3 mjeseca i 1 godine nakon operacije. Ostali čimbenici koji mogu utjecati na rezultate uključuju vrstu lasera i mikrokeratoma koji se koriste i iskustvo kirurga.

Ali:

 1. Ali osobno sam čuo od nekih svojih fakulteta da to može ponovi se nakon otprilike 10 godina.
 2. Postupak nije ništa drugo do smanjivanje dijela oka rožnice, pa u budućnosti u starosti ako se razvije katarakta (koja ima incidenciju iznad 70% među starijim osobama), Opcije za operaciju mrene postaju ograničene jer smo izgubili znatnu količinu rožnice za ovaj LASIK.
 3. Moj stari profesor oftalmologije odbio mi je da se odlučim za LASIK (previše sam kratkovidan - nosim staklo). Tog mi je dana održao predavanje od 5 minuta govoreći o komplikaciji (sada mi nedostaje). Ovaj se razgovor dogodio prije 2 godine. Nije stara.
 4. Upravo je rekao "ne trošite rožnicu"
Odakle ove informacije?
Ponavljanje se može dogoditi u roku od samo 3 godine ...
Ovo donosi dobre odgovore, ali ovdje na Zdravlju toplo preporučujemo upotrebu referenci. Oni su jedini način na koji možemo utvrditi jesu li podaci pouzdani ili ne. Ako se mučite s pronalaženjem dobrih izvora, pogledajte [Što su pouzdani izvori?] (Http://meta.health.stackexchange.com/questions/112/what-are-reliable-sources) Ako želite saznati više o stavu naše web stranice o odgovorima bez referenci, pogledajte, [Treba li odgovore bez referenci odmah izbrisati?] (http://meta.health.stackexchange.com/questions/283/should-answers-without-references-be-odmah -izbrisano)
kenorb
2015-04-06 20:20:04 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Rizici LASIK-a (Laser-Assisted in situ Keratomileusis) mogu uključivati:

 • Gubitak vida zbog infekcije,

  Istraživači su izračunali da će rizik od značajnog gubitka vida zbog operacije LASIK biti bliži 1 na 10 000 slučajeva.

 • Aberacije višeg reda,

  Te aberacije uključuju "zvjezdane rafale", "utvare", "aureole" i druge.

 • Suhe oči,

  Iako je obično privremena, može se razviti u sindrom suhog oka.

 • Halo ,

  Neki pacijenti nakon LASIK-a noću vide oreole i praske zvijezda oko jakih svjetala.

 • Ostale komplikacije uključuju:

Neki ljudi s lošim ishodima kirurških zahvata LASIK prijavljuju značajno smanjenu kvalitetu života zbog problema s vidom ili fizičke boli povezane s operacijom . Mali postotak pacijenata možda će morati na još jedan operativni zahvat jer je njihovo stanje pretjerano ispravljeno ili nedovoljno ispravljeno.

Izvor: LASIK - Rizici na Wikipediji

Zdravo kenorb, opet koristiš wikipediju kao glavnu potporu svojih zahtjeva. Zapamtite, wikipediju dopuštamo samo za definiranje pojmova ili pojašnjenja.


Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 3.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...