Pitanje:
Glukoza u krvi natašte i hemoglobin A1C ne vrijede za sportaše?
JohnP
2015-04-01 08:54:03 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Natjecatelj sam, većinom u sportovima izdržljivosti već gotovo 45 godina. Kao dio vojnih i drugih tjelesnih aktivnosti, nekoliko puta su mi se razine glukoze u krvi vraćale s visokim razinama, a daljnji testovi tolerancije na glukozu natašte vraćali su se kao negativni. U jednom od mojih najnovijih krvnih panela (za medicinsku studijsku skupinu) vratio sam se s razinama HbA1c što je ukazivalo na to da sam predijabetičar, ali opet, praćenja su bila negativna.

Nedavno sam pročitala blog post raspravljajući o ovoj studiji, koja je pokazala da visoko obučeni sportaši izdržljivosti (u ovom slučaju, skupina od 47 profesionalnih i 72 elitna muška biciklista, u usporedbi s 58 sjedećih darivatelja) imaju veću razinu HbA1c od sjedilačka skupina.

Također sam pročitao da su mnoge razine glukoze u krvi utvrđene pomoću dijabetičara, pa znači li to da mi razine ne vrijede jer sam cjeloživotna sportašica? Ili je to nešto što bih trebao nastaviti pratiti potencijalno nepotrebne testove?

Tri odgovori:
#1
+8
anongoodnurse
2015-04-03 15:08:22 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Kad kažete

U jednom od mojih najnovijih krvnih panela (za medicinsku studijsku skupinu) vratio se nivo HbA1c koji je ukazivao na to da sam predijabetičar, ali ponovljena ispitivanja bila su negativna .

Koja je bila razina HbA1C, a koja je daljnja studija bila negativna?

U Lippi studiji, vrijednosti HbA1c između sjedilačkih pojedinci i profesionalni biciklisti bili su 5,2 +/- 0,3% naspram 5,4 +/- 0,2%. To je stvarno prilično marginalno. Normalne razine su ispod 5,7 posto.

Razine HbA1C zaista su važne brige za sportaše, jednako kao i za sve ostale. Međutim, rizik od srčanih bolesti manji je u ovoj skupini usprkos povišenom A1C zbog nivoa kondicije.

Molekule glukoze ne poštuju elitne bicikliste više od kauča . Oštećenje krajnjih organa (glikozilacijom) ovdje je primarna briga. Tvoje vježbanje ne pomaže vašim bubrezima i očima (između ostalog), ali ih oštećuje dijabetes.

Dijabetes tipa 2, klinika Mayo

Ovdje imate dobar stav. Visoka razina glukoze zapravo je negativac, a ne moguća etiologija. Vjerujem da je JohnP u skupini s najmanjim rizikom za bilo koju bolest povezanu s dijabetesom zbog sportova izdržljivosti koji su dobri za opće zdravlje. Ipak, ne bih potpuno ignorirao sporadično povišene vrijednosti, ali niti mislim da su ponavljajući testovi korisni do kraja života.
Trebate referencu kako biste pokazali da razina kondicije štiti od srčanih bolesti. Kardiovaskularno zdravlje ne korelira sa zdravljem vaskularne intime.
http://eurheartj.oxfordjournals.org/content/29/15/1903.full "Konvencionalno raslojavanje kardiovaskularnog rizika podcjenjuje teret CAC-a kod vjerojatno zdravih maratonaca. Čini se da opterećenje CAC-a i često maratonsko trčanje koreliraju sa subkliničkim oštećenjima miokarda, zajamčena je povećana svijest o potencijalno većem koronarnom riziku od očekivanog. "
#2
+3
Debbie
2015-10-08 21:23:24 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Da, visoka razina šećera u krvi može naštetiti tijelu --- ali opasne su ODRŽAVANE visoke razine šećera u krvi. Evo još jednog zanimljivog članka o A1c i sportašima: http://fitafter40vancouver.blogspot.com/2010/12/hba1c-and-athletes.html

Sportaši mogu imati kratke rafale veće glukoze u krvi nakon vježbanja, a ne dugotrajne visoke razine.

I ja sam sportaš izdržljivosti (ultramaratonac) koji nastoji imati granične visoke rezultate u A1c. Moji posljednji rezultati bili su 5.7.

Hvala vam na iskustvu! Post na koji se pozivate isti je onaj koji sam također povezao, a to je ono što je potaknulo moje izvorno pitanje, kao i tendencija stvaranja lažno pozitivnih rezultata na testovima glukoze.
#3
+1
LаngLаngС
2019-02-22 00:24:27 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Čini se da je stručno mišljenje autora studije Lippi sada upravo suprotno od mogućeg zaključka izvedenog u pitanju:

Hiperglikemija je od razvoja vodeći dijagnostički kriterij za dijagnosticiranje dijabetesa. testova glukoze u krvi prije 100 godina (25). ADA se nedavno založio za upotrebu HbA1c za dijagnozu dijabetesa i identifikaciju onih s visokim rizikom od razvoja dijabetesa. Međutim, trenutno nijedna druga organizacija ili znanstveno društvo, uključujući IFCC i Europsku federaciju kliničke kemije (EFCC), nisu službeno podržale ovu preporuku. Iako bi mogla postojati klinička uloga za probir (tj. Korištenjem granične vrijednosti HbA1c između 6,5% i 7,0%), čini se preuranjenim za zaključiti da bi mjerenje HbA1c, barem samo, moglo biti dovoljno precizno da omogući široko rasprostranjenu primjenu za dijagnoza dijabetesa. Trenutno bi njegova dijagnostička uloga trebala biti ograničena na one pacijente bez komorbiditeta ili pato-fizioloških stanja koji bi mogli smanjiti dijagnostičku učinkovitost ovog testa (tablica 2). Hoće li se stara dogma ispitivanja HbA1c za praćenje ukupne izloženosti glikemiji pretvoriti u vrijedan alat za dijagnozu dijabetesa, samo će budućnost i analiza njegove isplativosti odrediti tu ulogu. Članak iz GLAD-ove radne skupine objavljen u ovom broju Kliničke kemije i laboratorijske medicine, čiji je cilj promicanje koordiniranog plana za provedbu standardizacije mjerenja HbA1c u Italiji, predstavlja najvažniji doprinos daljnjim istraživanjima na ovu temu.

Giuseppe Lippi & Giovanni Targher: " Glikirani hemoglobin (HbA1c): stare dogme, nova perspektiva?", Clin Chem Lab Med 2010; 48 (5): 609–614. DOI: 10.1515 / CCLM.2010.144

I to vrlo nedavno

Rezultati naše studije koja se temelji na većoj veličini uzorka od prethodnih istraživanja, pokazuju da se koncentracija glukoze u plazmi značajno smanjuje s 3 na 24 sata nakon trčanja izdržljivosti. Za razliku od glukoze u plazmi, vrijednosti HbA1c bile su gotovo nepromijenjene i do 24 sata nakon polumaratonskog trčanja, što sugerira da je ovaj parametar možda pouzdaniji od FPG-a ili RPG-a za dijagnosticiranje dijabetesa u fizički aktivnih ispitanika, redovito se bave rekreacijskom ili natjecateljskom izdržljivošću.

Giuseppe Lippi i suradnici: " Izazovi dijagnosticiranja dijabetesa kod sportaša s izdržljivošću", J Clin Pathol 2018; 71: 944–945. doi: 10.1136 / jclinpath-2018-205043Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 3.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...