Pitanje:
Poboljšava li mrkva zapravo vid?
michaelpri
2015-04-01 06:23:35 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Čula sam da mrkva pomaže poboljšati vid, ali izvori su prilično nepouzdani (uglavnom TV emisije). Postoje li studije koje dokazuju (ili pokazuju dobre dokaze) da mrkva poboljšava vid? Ili je ovo samo mit?

Ne bi li ovo trebalo ići na http://skeptics.stackexchange.com?
@UweKeim: Mislim da bi bilo pošteno postaviti ovo pitanje na bilo koju stranicu. Moja osobna želja je da takva pitanja svakako ostanu na Zdravlju.
Također http://skeptics.stackexchange.com/q/2574/4098
Dva odgovori:
msouth
2015-04-01 07:00:22 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ovo je razotkriveno s malo referenci o Njuškama. Tamo se tvrdi da je podrijetlo mita namjerna dezinformacija kako bi se sakrila uporaba tehnologije za promjenu igre koju je RAF koristio za obaranje njemačkih zrakoplova. Ova tvrdnja u vezi s propagandnim podrijetlom donekle je bolja u članku Wikipedije o jednom od policajaca.

Zrno istine (što vjerojatno pomaže u produbljivanju mita) je spomenuta u članku Snopes i djelomično sigurnosno kopirana u (arhiviranom) CDC članku o mrkvi na koji oni vode:

Beta-karoten, koji se nalazi u povrće, može pomoći u smanjenju rizika od katarakte i degeneracije makule. Međutim, treba istaknuti da su studije koje su postavile ovu vezu koristile doze vitamina A ili beta-karotena koje su bile veće od onih koje se nalaze u standardnoj prehrani. Bilo bi prilično teško pojesti potreban broj mrkve kako bi odgovarao ovoj razini unosa. Također, među onima koji pate od nedostatka vitamina A, nyctanopia (poznata i kao nyctalopia ili noćno sljepilo; nemogućnost dobrog gledanja pri slabom svjetlu) može se barem donekle pomoći dodavanjem mrkve u prehranu oboljelog.

blok citat>
Ovaj bi se odgovor mogao poboljšati izravnom referencom na CDC referencu (u slučaju da Snopes padne ili se promijeni, koliko god to izgleda malo vjerojatno)
Hvala @Zaralynda, Upravo sam uredio da izvršim promjenu koju ste predložili.
Sue Saddest Farewell TGO GL
2015-04-08 23:58:48 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ova stranica na WebMd ima zanimljiv odjeljak pod naslovom "Mitovi o vašim očima i viziji."

Relevantni dio:

Jelo Mrkva će vam poboljšati vid

Činjenica: mrkva je bogata vitaminom A, hranjivim sastojkom neophodnim za dobar vid. Ako jedete mrkvu, osigurat ćete vam malu količinu vitamina A potrebnog za dobar vid, ali vitamin A nije ograničen na hranu za kuniće; može se naći i u mlijeku, siru, žumanjku i jetri.

Iako objašnjenje nije toliko dubinsko kao članak CDC-a koji je citirao @msouth, čini se da je pristojno potkrepljenje.

Sue - možda će vas zanimati [ovo meta pitanje.] (Koji su-pouzdani-izvori) :-)
@anongoodnurse. Nekoliko sam puta pročitao tu raspravu, ali ne mogu reći je li konsenzus da WebMd-u ne treba vjerovati kao pouzdanom izvoru. Izvrsna je rasprava, pa je svaki nesporazum moj, ali bilo bi mi korisno znati je li to ono što implicira ovaj komentar. Hvala :)
Sue, osobno ne volim WebMD. Nije na popisu, pa mislim da bi to mogao biti konsenzus. Također bih upozorio na Livestrong.com (to se čini popularnom web mjestu!) Ako imate pitanje, velika je vjerojatnost da i netko drugi radi istu stvar, tako da su pitanja uvijek dobrodošla! :-)
Zbog toga sam ga pitao ovdje, a ne u chatu, pa hvala na pomoći i razumijevanju!


Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 3.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...