Pitanje:
Postoji li neki nedostatak u jedenju cjelovite riže umjesto bijele riže?
Franck Dernoncourt
2015-04-08 07:26:09 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Često se spominju zdravstvene prednosti jedenja cjelovite riže. No, ima li nedostataka u jedenju cjelovite riže umjesto bijele?

Dva odgovori:
#1
+7
Fomite
2015-04-13 23:50:13 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Postoje pojedine nedostatke jedenja riže od cjelovitih žitarica, prvenstveno što smeđa riža ima stalno višu razinu anorganskog arsena , uključujući rižu pronađenu u SAD-u. EPA-ova maksimalna razina onečišćenja za arsen iznosi 10 mikrograma / L u vodi, a postoji neki prijedlog da bi razina onečišćenja arsenom u smeđoj riži mogla porasti prema tom pragu.

Koliko sam upoznat, nije bilo konačnih studija o zdravstvenim ishodima za ljude koji jedu smeđu i bijelu rižu.

#2
+5
kenorb
2015-04-18 00:15:29 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Hranjive tvari

Detaljna analiza sadržaja hranjivih sastojaka riže sugerira da nutricionistička vrijednost riže varira ovisno o brojnim čimbenicima (ovisi o soju riže i njenoj boji). Usporedne prehrambene studije na sortama riže sugeriraju da visoko obojeni sojevi riže imaju više antioksidativnih svojstava 2009 .

Pronađena je konzumacija crvene ili crne riže (kod sisavaca ) kako bi se smanjio napredak razvoja aterosklerotskog plaka, međutim konzumacija bijele riže nije ponudila slične pogodnosti za koje se može pretpostaviti da bi se mogle dogoditi u nedostatku antioksidansa koji se nalaze u drugim sortama riže 2001 sup >.

U usporedbi s cjelovitim zrnom, bijela riža je mljevena riža kojoj je uklonjena ljuska, mekinje i klica.

Za potpunu usporedbu tablicu sadržaja hranjivih sastojaka, provjerite: Usporedba riže s ostalim glavnim osnovnim namirnicama na Wikipediji.

Anorganski arsen u riži

Loša strana jedenja različitih vrsta riže može biti količina arsena (prirodni element u zraku, tlu, vodi i hrani). Utvrđeno je da je riža osjetljiva na nakupljanje arsena iz tla Boston Globe .

Izlaganje arsenu tijekom trudnoće zabrinutost je za javno zdravlje zbog potencijalnih zdravstvenih rizika za plod Medical Xpress .

Sažeta tablica anorganskog arsena u riži i rižinim proizvodima:

FDA - Inorganic Arsenic in Rice and Rice Products

Izvor: Anorganski arsen u riži i rižinim proizvodima i Potpuni analitički rezultati na FDA

FDA, agencija odgovorna za nadzor sigurnosti naše opskrbe hranom, prati sadržaj arsena već više od 20 godina, međutim nije naznačeno da prosječni dnevni unos arsena nije siguran i da nisu utvrđeni standardi. prihvatljivi granični standardi arsena u hrani.

Pročitajte više:

Lijep odgovor. Ne mogu razumjeti zašto je tablica podataka tako neprecizna, posebno za smeđu rižu, barem se čini nekorisnom
@santimirandarp, sadržaj arsena u riži ovisi o sadržaju arsena u tlu, koji se može uvelike razlikovati od mjesta do mjesta.
Da @Jan, možda ste u pravu. Ali ono što sam mislio jest da su podaci, kako vi kažete, prilično beznačajni i nekorisni. Također možemo provjeriti vašu hipotezu nekom studijom s jednog mjesta!


Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 3.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...