Pitanje:
Koje su zdravstvene koristi i rizici od uzimanja Aloe vere?
Patrick Hoefler
2015-04-01 15:19:23 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Čini se da je aloe vere ovih dana posvuda, posebno u proizvodima za kožu. Međutim, također možete kupiti gel Aloe vere namijenjen prehrani ljudi i prehrambene proizvode koji sadrže Aloe veru.

Studija autora Boudreau i sur. (2013) zaključuje da je ...

... nekolorisana Aloe vera uzrokovala rak debelog crijeva u mužjaka i ženki štakora, a također je uzrokovala hiperplaziju debelog crijeva, tankog crijeva, želuca i limfni čvorovi u mužjaka i ženki štakora. Ekstrakt aloe vere također je uzrokovao hiperplaziju debelog crijeva kod muških i ženskih miševa i hiperplaziju mezenterijalnog limfnog čvora kod muških miševa i hiperplaziju želuca kod ženskih miševa.

Koje su zdravstvene koristi i rizici konzumiranja Aloe vere?

Dva odgovori:
#1
+7
kenorb
2015-04-01 15:59:49 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Što je Aloe vera?

Aloe vera uobičajeno je ime jedne određene vrste roda Aloe (člana porodice Xanthorrhoeaceae). Postoji preko 420 različitih biljnih vrsta i najčešće se koriste u potrošačkim proizvodima. Najčešće se koristi Aloe barbadensis, Aloe barbadensis (Mill.) Ili (Miller) ili Aloe vera (L.) Burm. f. (znanstveni naziv).

Prerada

Primarna komponenta biljke koja se koristi u većini proizvoda je list, koji se može preraditi na dva načina kako bi se dobio sok, prah ili koncentrat aloe vere .

Druga tvar koja se nalazi u listu i koja se koristi u trgovini, prvenstveno kao OTC laksativni lijek, je aloe lateks.

Za oralnu konzumaciju Aloe veru treba pažljivo filtrirati različitim postupcima obrade:

 • Sok od lišća aloe vere

  Postupak filtracije ugljenom koji obezbojavaju i uklanjaju neke komponente (uključujući antrakinon koji djeluje kao laksativ), jer su neke studije pokazale da su kancerogene na štakorima, ali ne i na miševima (vidi Toksičnost). NTP nije provodio studije gela Aloe vere (obezbojeni ekstrakti cijelih listova).

  Sok od listova aloe vere dobiva se uzimajući cijele listove aloe vere i usitnjavajući ih nekom vrstom maceracije. Tipično se koristi neki enzimski tretman (kao što je celulaza) za razgradnju kore i materijala veće mase, a zatim se dobivena gnojnica filtrira, obično filtriranjem ugljenom, kako bi se uklonili svi drugi neželjeni materijali poput lateksa aloje (žuti, gorki okus eksudata koji je snažan laksativ). Ostatak je sok od lista aloe vere.

 • Sok od unutarnjeg lišća aloe vere

  Sok od unutarnjeg lista aloe vere dobiva se uklanjanjem kora prije obrade, strojno ili ručno, a zatim isperite lateks aloje. Preostali, želatinozni materijal iz unutarnjeg lista tada se melje / drobi u sok od unutarnjeg lista aloe vere.

U nekim drugim zemljama sok od Aloe vere proizvodi se patentiranom metodom TTS (vrijeme, temperatura, sanitacija).

Jednom kad se gel Aloe vere filtrira za konzumaciju, tada se smatra se sigurnim, jer bez filtracije može biti štetno i prouzrokovati potencijalnu toksičnost pri gutanju.

Aloe vera koja sadrži aloin (no to nije sigurno) u prevelikim količinama može izazvati nuspojave, ali vrlo je malo podataka o razinama aloina u većini tekućih proizvoda (prema jednom istraživanju, to je manje od 1 ppm), međutim u čvrstim / polučvrstim proizvodima mogao bi biti 10-100 puta veći. Ako je aloin uzrok tumora kod štakora, što je niža koncentracija aloina, to je manje štetno. Međutim, potrebno je više istraživanja kako bi se odgovorilo na ova pitanja.

Je li Aloe vera regulirana?

U SAD-u Aloe vera je dodatak prehrani i nije regulirani lijek, pa ne postoji jamstvo snage , čistoća ili sigurnost ovih proizvoda. Trenutno je Aloe vera odobrila FDA kao ovisnost o hrani za okus.

U Velikoj Britaniji, Europskoj uniji, Kini i Koreji sadržaj i čistoću Aloe regulira IASC (International Pečat odobrenja Vijeća za znanost Aloe) koji je uspostavio standarde za definiranje što je (a što nije) "aloe vera" u gotovim proizvodima. Standard IASC navodi da se samo proizvodi koji sadrže acemannan ili beta 1-4 acetilirani glukomanani mogu točno označiti kao aloe vera. Acemannan je polisaharid koji se prirodno pojavljuje i prisutan je u aloe veri, a analitičkim se sredstvima koristi kao identifikator botaničkih sastojaka. Proizvodi koji ne sadrže acemannan ne smatraju se istinskom aloe verom na temelju ovog standarda.

Kako mogu znati sadrži li proizvod doista Aloe veru?

U zemljama u kojima je Aloe vera regulirana, trebali biste provjeriti naljepnicu za ovjeru na temelju pečata (pogledajte: smjernice za označavanje). Također možete provjeriti popis certificiranih proizvoda na web mjestu IASC. Također se pobrinite da je uklonjen sadržaj Aloina.

Zdravstvene dobrobiti

Potencijalne zdravstvene prednosti pijenja soka od Aloe vere uključuju:

 • podržavaju probavni sustav i ublažavaju zatvor,

  Na primjer, miješanjem Aloe s različitim uljima i limunovim sokom može se doći do cijelog gastrointestinalnog traga do debelog crijeva. Ulje prerano blokira apsorpciju dvaju drugih sastojaka, tako da limunov sok može otopiti naslage u gastrointestinalnom traktu, žučnom mjehuru i kanalima gušterače, a nakon apsorpcije i u bubrezima. Aloja također može izliječiti infekcije poput erozije na sluznici probavnog traga. ( izvor knjige)

 • poboljšati prirodni imunitet,

 • poboljšati stanje kože i zdravlje,
 • prirodno sadrži polisaharide koji pružaju brojne dobrobiti tijelu kao što su:

  • zdrava razina šećera u krvi,
  • funkcija jetre,
  • zdravlje crijeva: pomaže u smanjenju karcinoma debelog crijeva,
  • smanjuje razinu kolesterola u serumu,
  • pokazuju imunomodulatorne, antitumorske, antitrombotične, antikoagulantne, antimatagene, protuupalne, antimikrobne i antivirusne aktivnosti, uključujući anti-HIV infekciju, herpes i viruse hepatitisa studija ,
 • neke druge dobrobiti uključuju: gubitak kose, helikobakter, aterosklerozu, senzibilizaciju, prekomjernu težinu, mikozu, neuroze, sepsu, rak.

Aloe vera gel se također koristi kao tradicionalni lijek (posebno u Aziji) za višenamjensko liječenje kože.

Međutim, provedeno je relativno malo studija o mogućim blagodatima Aloe gela koji se uzima interno.

Ako imate bilo kakvih nedoumica ili zdravstvenih stanja, trebali biste razgovarati sa svojim liječnikom prije nego što promijenite bilo koji postojeći način liječenja.


Vidi:

Ne bavite se zapravo pitanjem toksičnosti ili kancerogenosti spomenutim u pitanju. A vašem zaista dugom popisu zdravstvenih blagodati ozbiljno nedostaju pouzdani i specifični izvori.
@MadScientist Obraćam se i spominjem da uklanjanje aloina (i drugih potencijalnih otrovnih tvari) postupkom filtracije čini ga sigurnim za konzumaciju, a IASC ih je odobrio za konzumaciju u Velikoj Britaniji, EU i tako dalje. Da su otrovni za zdravlje, očito ih ne bi odobrili. Većina studija kancerogenosti rađena je na čistoj Aloe veri i uzrokovana aloinom bez filtracije, pa ne znam na što mislite.
@MadScientist promijenio je "zdravstvene beneficije" u "potencijalne" ako to riješi problem. Ako želite imati više referenci o zdravstvenim studijama, uskoro ću ih dostaviti.
@kenorb - OP je postavilo pitanje "Koje su zdravstvene koristi i rizici konzumiranja Aloe vere?" Možete li molim vas izmijeniti svoj odgovor tako da se većina odgovora odnosi na pitanje OP-a? Uključivanje rizika također bi dodalo potrebnu ravnotežu.
@anongoodnurse OP zapravo je pitao koji entitet to regulira u prethodnim komentarima, pa sam ga dodao. Procesna filtracija važna je kako bi se pokazalo da se sok Aloe vere zapravo razlikuje od soka koji se isporučuje iz biljke, jer je MadScientist komentirao da bi mogao sadržavati otrovne tvari, a to također pokriva rizik (ako filtracija nije bila dovoljno dobra). Definicija je također važna, jer postoji stotinu različitih vrsta Aloe vere i to treba razjasniti o čemu se radi.
#2
+2
Jan
2019-06-26 16:18:53 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Moguće zdravstvene beneficije

Aloja vera putem usta vjerojatno je učinkovita za:

 • ublažavanje zatvora
 • za smanjenje krvi šećer i HbA1c kod osoba s dijabetesom tipa 2
 • zacjeljivanje peptičnih ulkusa (neskladni dokazi)

Moguće nuspojave

Aloe vera lateks putem usta može:

 • pokrenuti proljev
 • povećati rizik od raka (nedovoljno dokaza)

Izvori:Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 3.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...