Pitanje:
Koliko su tačna vremena koliko dugo treba čekati između tableta?
Scimonster
2015-04-01 11:44:54 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Na primjer, tableta od 120 mg Sudafeda (pseudoefedrin hidroklorid) traje 12 sati. Ne biste trebali popiti još jednu Sudafedovu tabletu prije isteka 12 sati.

Koliko je točno ovo ograničenje od 12 sati? Moram li pričekati najmanje točno 43200 sekundi između tablete? Koliko slobodnog prostora ima? Mogu li uzeti drugu tabletu nekoliko minuta (5? 10? 30?) Prije isteka vremena?

Imajte na umu da se ovdje koristi Sudafed. Isto bi se trebalo odnositi na bilo koji drugi lijek s vremenskim ograničenjem.

Pitate li konkretno za Sudafed ili općenito (kao što naslov govori) i Sudafed je samo primjer?
@kenorb Moja zadnja rečenica jasno kaže da je primjer Sudafed.
Pitanje je vrlo široko, posebno s obzirom na posljednji redak "Treba li se odnositi na bilo koji lijek s vremenskim ograničenjem". Ne uzima u obzir nikakve druge lijekove ili zdravstvene probleme osobe ili da neki ljudi metaboliziraju lijekove brže ili sporije od drugih.
Glasam da ovo pitanje zatvorim kao ne-temu jer u slučaju sumnje samo liječnik ili ljekarnik mogu vrijedno odgovoriti
Da je ovo uređeno za određeni lijek, možda bismo ga mogli zadržati, ali zasad glasujem da se zatvori jer ograničenje ovisi o toliko mnogo stvari. Prvo je stopa metabolizma kao što je John spomenuo, zatim postoji količina po vremenu koju vam liječnik naredi uzimati pomoću procjene vaše brzine metabolizma, a zatim postoji mogućnost da preskakanje jedne od vas zahtijeva da uzmete više tijekom sljedećeg uzimanja ILI bi moglo morate uzimati istu količinu kako biste izbjegli predoziranje i tako dalje.
Jedan odgovor:
#1
+10
Maulik V
2015-04-02 12:05:03 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Dobro pitanje, iako široko!

Pa, sve ovisi o 'tableti' ili 'lijeku' koji pijete. Različiti lijekovi imaju različit poluživot. A 'poluvrijeme' je faktor koji uglavnom odlučuje o 'doziranju / vremenskom rasporedu'.

Ali, ako se pridržavate općih smjernica, svi se liječnici slažu u jednom:

Uzmite propuštenu tabletu u trenutku kada se toga sjetite. Ali onda, ako je skoro vrijeme za sljedeću dozu, preskočite. To je reklo, nemojte jako > uvijek uzmite dvije tablete zajedno (nadoknađujući propuštenu dozu).

Najbolja praksa je pitati svog liječnika o tome. Oni vam mogu precizno reći što biste trebali učiniti (iako bi većina njih savjetovala što sam napisao).

Kliknuo sam na ovo pitanje kako bih dao odgovor gotovo identičan vašem, premda bih vam preporučio da u svoj odgovor premjestite više podataka s veze treće strane (posebno uključite neke informacije o terapijski učinkovitoj koncentraciji)
Ovo donosi dobre odgovore, ali ovdje na Zdravlju toplo preporučujemo upotrebu referenci. Oni su jedini način na koji možemo utvrditi jesu li podaci pouzdani ili ne. Ako se mučite s pronalaženjem dobrih izvora, pogledajte [Što su pouzdani izvori?] (Http://meta.health.stackexchange.com/questions/112/what-are-reliable-sources) Ako želite saznati više o stavu naše web stranice o odgovorima bez referenci, pogledajte, [Treba li odgovore bez referenci odmah izbrisati?] (http://meta.health.stackexchange.com/questions/283/should-answers-without-references-be-odmah -izbrisano)


Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 3.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...