Pitanje:
Čemu žurba u slučaju iznenadnog gubitka sluha?
Shokhet
2015-04-03 21:04:13 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Čula sam i od ORL-a (liječnika za uho, nos i grlo) i audiologa (specijalista za sluh) da je u slučaju iznenadnog gubitka sluha najvažnije vrijeme i pacijenta treba posjetiti čim prije koliko je moguće. Audiolog s kojim sam razgovarao ispričala je da je njezina učiteljica audiologije i sama doživjela iznenadni gubitak sluha i propustila nastavu da bi se što brže odvezala do liječnika da ga pregledaju.

Nažalost, niti jedan od ovih stručnjaka nije objasnio zašto je to bio slučaj. Zašto je hitno zbrinuti iznenadni gubitak sluha? Je li razlog zabrinutosti da će se pogoršati do te mjere da neće biti izlječiv? Postoji li određeni tretman koji nakon određenog vremena neće uspjeti (također?)? Ili je to samo zbog nelagode zbog toga što neko vrijeme nisam mogao čuti?

Da budemo jasni, govorimo li samo o iznenadnom senzorineuralnom gubitku sluha (SSHL), a ne o nekom drugom iznenadnom gubitku sluha poput gubitka sluha izazvanog bukom (npr. Granata koja je upravo eksplodirala u vašoj blizini)?
@FranckDernoncourt Mislim da jesam, ali nisam stručnjak za sluh.
Dva odgovori:
#1
+15
user139
2015-04-03 21:12:29 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Razlog zašto biste smjesta trebali posjetiti liječnika je taj što neke uzroke iznenadnog gubitka sluha treba odmah liječiti. Česti uzroci naglog gubitka sluha su [1]

  • zarazna bolest
  • trauma poput ozljede glave
  • autoimuna bolest kao što je Coganov sindrom
  • ototoksični lijekovi
  • problemi s cirkulacijom krvi
  • tumor na živcu koji povezuje mozak sa uhom
  • neurologija bolesti i poremećaji poput multipe skleroze
  • poremećaji unutarnjeg uha kao što je Meniereova bolest

Odmah posjet liječniku ne znači da će gubitak sluha biti trajan , no budući da neki od uzroka iznenadnog gubitka sluha mogu biti ozbiljni, najvažnija je potreba za posjetom stručnjaku prije, a ne kasnije.

Uz to, "liječenje je usmjereno na bilo koji poznati uzrok iznenadne gluhoće. Kada je uzrok nepoznat, mnogi liječnici pokušavaju davati kortikosteroide zajedno s antivirusnim lijekovima učinkovitima protiv herpes simpleksa (poput valaciklovira ili famciklovira). [2] "

#2
+10
Shlublu
2015-04-03 21:13:03 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Prema U.S. Odjel za zdravstvo & Human Services, iznenadni gubitak sluha (iznenadna senzorineuralna nagluhost) smatra se hitnom medicinskom pomoći, jer je liječenje učinkovitije ako se pruži što prije:

[...] odgađanje dijagnoze i liječenja SSHL-om može smanjiti učinkovitost liječenja.

To se pojavljuje u 1. odjeljku povezanog dokumenta.

Ovo ipak samo odgovara na vaše glavno pitanje, a ne i na sekundarne, jer se ne daju daljnji detalji o tome zašto bi liječenje tijekom vremena moglo biti manje učinkovito. Ali dijagnoza i liječenje su objašnjeni.Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 3.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...