Pitanje:
Zašto umjetne tetive ne mogu izdržati dizanje teškog tereta?
Franck Dernoncourt
2015-04-05 08:19:53 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ova stranica Sveučilišta u Washingtonu o zamjeni i sanaciji tetiva kaže:

Na primjer, zamjenski zglobovi ne mogu izdržati teško podizanje, pa bismo pacijentima preporučili da izbjegavaju takvu aktivnost, čak i ako bi inače mogli izvršavati teške fizičke zadatke.

Zašto umjetne tetive ne mogu izdržati dizanje teških tereta?

Nastaviti do [ovog odgovora] (http://health.stackexchange.com/a/342/26)?
@michaelpri da
Dva odgovori:
#1
+4
arkiaamu
2015-04-05 15:42:13 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Osjećam neku pomiješanost ovdje.

Pitate o umjetnim tetivama, a citirate o nadomjescima zglobova.

U osnovi se koriste izjednačavajuće jabuke i naranče.

Koriste se nadomjesci zglobova ili artroplastije zglobova. za liječenje teško uništenih zglobova. U četiri slučaja od pet razloga za uništavanje zglobova je osteoartroza u kojoj se zglobna hrskavica istrošila što je rezultiralo čistim kontaktom kosti s kosti što je vrlo bolno i onesposobljavajuće.

Tijekom kirurškog zahvata za zamjenu zglobova, ozbiljno oštećene površine zglobova se opiljuju i zamjenjuju komponentama identičnog oblika. Ove komponente obično imaju dvije mogućnosti za fiksiranje. Mogu se cementirati, u koje se u obje komponente stavlja polimetilmetakrilat (PMMA). Zatim se komponente stlačuju na oblikovani kraj kosti i cement prodire u porozno koštano tkivo. Što je prodiranje cementa bolje i dublje, to je učvršćenje čvršće. Druga je mogućnost uporaba komponenata presvučenih hidroksiafatitom (HA). Komponenta se ponovno komprimira na kost, ali fiksacija se postiže urastanjem kosti u premaz HA.

Materijal ležaja također je važan aspekt kod zamjene zglobova. Koljeno i kuk su daleko najčešće zamijenjeni zglobovi. U bokovima se nalazi uobičajena metalna glava s ležajem od šalice izrađena od polietilena (PE). Obje komponente u koljenu obično su metalne, ali između dijelova postoji umetak izrađen od PE za smanjenje trenja.

Materijali za učvršćivanje i ležajevi su slabe karike u zamjenama zglobova. Dizanje utega ili teške vježbe ne preporučuju se kod pacijenata sa zamijenjenim zglobom. Što je najvažnije, habanje je uvijek prisutno u svakoj zamjeni zgloba, trenutna medicina ne poznaje noseći materijal koji se ne troši. Nošenje PE povezano je s upotrebom. Što više opterećujete nadoknadu kuka / koljena, to ga više trošite i vjerojatnije će rezultirati komplikacijama povezanim s povećanim otpuštanjem čestica PE.

Intenzivno ponavljano kretanje u zglobu također može uzrokovati odvajanje ili lomljenje cementa na sučelju kosti-HA i otpuštanje komponenata.

Kuk ili koljeno toliko su složeni mehanički sustavi da se svaki pokret ili zamah ne može riješiti trenutnim znanjem o mehaničkim aspektima zamjene zglobova. U ovom trenutku nadomjesci zglobova jako dobro podnose hodanje, svakodnevne aktivnosti i male vježbe s utezima.

U današnje vrijeme naravno možemo koristiti sve keramičke ili sve metalne ležajeve, ali ja ih neću kopati. Korištenje PE toliko je uobičajeno i tradicionalno kod nadomjestaka zglobova da su ova ograničenja koja navodi OP važna za> 90% pacijenata. Pobjednik Tour de Francea, Floyd Landis, na primjer, ima sve zamjene za metalne kukove.

Umjetne tetive su još jedna stvar. Liječenje puknuća prednjeg križnog ligamenta (ACL) vrlo je čest postupak danas. Najčešće se ACL zamjenjuje autograftom. To znači tkivo preuzeto s drugog mjesta ISTOG pacijenta.

U ACL rekonstrukciji uobičajeno mjesto za autotransplantaciju tetive je kolut tetive ili gracilis tetive. Ovaj se kalem uzima posebnim instrumentima, reže na potrebnu duljinu, a zatim fiksira vijcima koji se apsorbiraju na bedrenu i potkoljeničnu kost. Vremenom tetiva osigurava savršen urast kosti jer se tetiva uzima od istog pacijenta i nema problema s odbacivanjem tkiva.

Obično se mladi pacijent s puknućem ACL-a može vratiti na teške vježbe bez ikakvih ograničenja nakon uspješne rekonstrukcije ACL-a.

#2
+1
kenorb
2015-04-13 21:53:43 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Navod se odnosi na zamjenu zgloba, postupak uklanjanja bolnih zglobnih površina i zamjenu umjetnim zglobom (obično izrađenim od mekog sintetičkog materijala) koji se postavlja na krajeve kosti - ponovno stvaranje uklonjenog spoja. Umjetne površine nadomjestaka zgloba oblikovane su tako da omogućuju kretanje zgloba slično pokretu zdravog i prirodnog zgloba.

Sportovi ili zanimanja koja zahtijevaju ponavljajuće pokrete iznad glave ili dizanje teškog tereta mogu stvoriti značajne napore na mišićima rotatora i tetivama. S vremenom, kao funkcija starenja, tetive postaju sve slabije i degeneriraju što može dovesti do potpunih suza mišića i tetiva NIH .

Drugi rizik od teškog dizanja (iznenadna trauma na zglobu) može uključivati ​​ iščašenje ramena kao rezultat opuštanja komponenata (između kosti i komponenata) i slabljenja mišića oko zgloba uzrokujući da lopta proteze izlazi iz svoje čahure. U većini slučajeva kuk se može ispraviti bez operacije NIH, wiki .Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 3.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...