Pitanje:
Koji su simptomi migrene i kako ih svrstati u ozbiljne ili blage itd
Manuj
2015-04-01 13:53:41 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Kako prepoznati pati li netko od migrene? i kako se kategorizira migrena, tj. je li teška, blaga itd.

Pitate li 1. Koji su simptomi ?, 2. kako je migrena kategorizirana ?, 3. kako prepoznati nekoga tko pati od migrene ?, odgovorio sam na vaša pitanja 1. i 2., ali uklonjen je zbog ne -odgovarajući na vaša pitanja. Pogledajte [meta] (http://meta.health.stackexchange.com/q/253/114). Možete li komentirati ili pojasniti što tražite ili se moj odgovor točno odnosi na vaše pitanje?
Ovo bi doista trebala biti dva pitanja. Za svako od dva pitanja mogla bi se napisati čitava poglavlja.
Dva odgovori:
#1
+4
Zaralynda
2015-04-26 20:25:10 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Kako prepoznati migrenu

Tradicionalno, ako biste imali glavobolju, razgovarali biste o svojim simptomima s liječnikom koji bi na temelju onoga što ste prijavili klasificirao vrstu glavobolje koju ste imali. Ako niste smislili nešto za prijaviti ili niste mislili (na primjer) da je vaša mučnina povezana s vašim glavoboljama (i tako je niste prijavili), tada vaša vrsta glavobolje može biti pogrešno dijagnosticirana. Osobno sam tijekom godina primio nekoliko različitih "dijagnoza glavobolje", ovisno o tome kako sam prijavio svoje simptome i liječniku kojeg sam tada posjećivao.

2003. godine grupa istraživača objavila je istraživanje (Lipton ) gdje su utvrdili da je test ID migrene pouzdan probirni test za utvrđivanje ima li pacijent migrenu. Ovaj je test dodatno potvrđen dodatnim studijama 2011. (Rođaci), a od tada je preveden na dodatne jezike i dalje proučavan (Karli).

ID test migrene

Test ID migrene smatra se pozitivnim za migrenu ako pacijent odgovori da na 2 ili više od sljedeća 3 pitanja:

 • Je li vas glavobolja ograničila na jedan dan ili više u posljednja tri mjeseca?
 • Jeste li mučni ili vam je mučno u trbuhu kad vas boli glava?
 • Smeta li vas svjetlost kad vas boli glava?

Simptomi migrene

Općenito, simptomi migrene može uključivati:

 • bol na jednoj ili obje strane glave
 • bol koja ima pulsirajuću, pulsirajuću kvalitetu
 • osjetljivost na svjetlost, zvukove i ponekad mirise
 • Mučnina i povraćanje
 • Zamućen vid
 • Vrtoglavica, ponekad praćena nesvjesticom
 • Aura
  • Vizualni fenomeni, poput viđenja različitih oblika, svijetlih mrlja ili bljeskova svjetlosti
  • Gubitak vida
  • Osjećaji iglama i iglama na ruci ili nozi
  • Govorni ili jezični problemi (afazija)

Kako klasificirati težinu migrene

O ozbiljnosti migrene obično se procjenjuje na temelju toga kako simptomi utječu na sposobnost pacijenta da obavlja svakodnevne aktivnosti. Dostupno je nekoliko ljestvica za testiranje, ali čini se da su dvije najpopularnije Procjena invaliditeta migrene (MIDAS) i Test utjecaja glavobolje (HIT).

MIDAS

MIDAS je razvijen 2001. (Steward) i temelji se na traženju od pacijenta da broji broj dana na koje su njihove glavobolje utjecale (posebno u vezi s poslom, kućanstvom i društvenim aktivnostima). Što je više dana na osobu pogođeno, to se ozbiljnijom smatra njena migrena. MIDAS se može naći na mreži u Američkom društvu za glavobolju.

HIT

HIT je noviji test razvijen 2011. godine ( Yang). Od pacijenta se traži da razmotri utjecaj migrene na njihove aktivnosti u posljednja 4 tjedna, na skali od pet stupnjeva koja napreduje od "Nikad" do "Uvijek". Imati više odgovora na pozitivnom kraju ljestvice (Ponekad / Vrlo često / Uvijek) ukazat će na to da je osoba ozbiljnije pogođena migrenom. HIT se može naći na mreži u Nacionalnoj zakladi za glavobolju.

Reference

Rođaci G1, Hijazze S, Van de Laar FA, Fahey T. Dijagnostička točnost ID migrene: sustavni pregled i metaanaliza. Glavobolja. 2011. srpanj-kolovoz; 51 (7): 1140-8. doi: 10.1111 / j.1526-4610.2011.01916.x. Epub 2011. 7. srpnja.

Karli, N, Mustafa Ertas, Betül Baykan, Ozlem Uzunkaya, Sabahattin Saip, Mehmet Zarifoglu, Aksel Siva i MIRA. Provjera valjanosti ID migrene ™ u neurološkim ambulantama u Turskoj. J Glavobolja. 2007. rujna; 8 (4): 217-223. Objavljeno na mreži 2007. 24. rujna. Doi: 10.1007 / s10194-007-0397-4

Lipton RB, Dodick D, Sadovsky R, Kolodner K, Endicott J, Hettiarachchi J, Harrison W; Samodjelujući pregled za migrenu u primarnoj zdravstvenoj zaštiti: studija provjere valjanosti migrene. Neurologija. 2003. 12. kolovoza; 61 (3): 375-82.

Stewart WF, Lipton RB, Dowson AJ, Sawyer J. Razvoj i ispitivanje upitnika za procjenu migrenske invalidnosti (MIDAS) za procjenu invalidnosti povezane s glavoboljom. Neurologija. 2001; 56 (6 Suppl 1): S20-8.

Yang M, Rendas-Baum R, Varon SF, Kosinski M. Provjera valjanosti ispitivanja glavobolje (HIT-6TM) u epizodama i kronična migrena. Kefalalgija. 2011; 31 (3): 357-367. doi: 10.1177 / 0333102410379890.

Prospektivna studija o osmofobiji u migreni nasuprot napetostnoj glavobolji u velikom nizu napada Terrin A, Mainardi F, Lisotto C, Mampreso E, Fuccaro M, Maggioni F, Zanchin G . Prospektivna studija o osmofobiji u migreni u odnosu na glavobolju napetostnog tipa u velikom nizu napada Cefalalgija. 2019. https://doi.org/10.1177/0333102419877661

#2
+2
kenorb
2015-04-01 19:24:54 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Migrena je kronična neurološka bolest. Njegov glavni simptom obično je intenzivna glavobolja koja se javlja sprijeda ili s jedne strane glave, a bol se može pogoršati kada se krećete i sprječava vas u obavljanju uobičajenih aktivnosti.

Simptomi migrene obično može trajati nekoliko sati ili nekoliko dana. Ostali uobičajeni simptomi mogu uključivati: mučninu, povraćanje i povećanu osjetljivost na svjetlost i zvuk, no ne javljaju se svi ti dodatni simptomi. Neke druge mogu uključivati ​​znojenje, lošu koncentraciju, osjećaj vrućine ili hladnoće, bol u trbuhu i proljev. Migrenske glavobolje često se ne dijagnosticiraju i ne liječe.

Postoji nekoliko vrsta migrene kako je kategorizirana, poput NHS :

 • migrena s aurom,

  To je kada se upozorenja zapjevaju prije nego što migrena započne (poput treptavih lampica).

 • migrena bez aura,

  Tamo gdje se migrena javlja bez upozorenja.

 • aura migrene bez glavobolje.

  Tamo gdje se javljaju drugi simptomi (poput aura), ali bez glavobolje.

A glavni su stupnjevi migrene (iako ne prolaze svi kroz sve njih) NHS :

 1. ' Prodromal' (pre-glavobolja) faza

  Ovaj rani simptom može ukazivati ​​na početak bolest. Na primjer, promjene raspoloženja, razine energije, ponašanja i apetita mogu se dogoditi nekoliko sati ili dana prije napada.

 2. Aura

  Retinalna migrena (vizualna migrena) može biti popraćeni poremećajima vida poput bljeskova svjetlosti ili slijepih mrlja, koji mogu trajati pet minuta do sat vremena ili čak privremene sljepoće na jednom oku.

  Ovisi se ovisno o individualnom iskustvu (mirisi, svjetla ili halucinacije ).

 3. Faza glavobolje

  Pulsirajuća ili pulsirajuća bol na jednoj ili obje strane glave koja traje nekoliko sati do 72 sata. Često popraćeno mučninom, povraćanjem i / ili ekstremnom osjetljivošću na jako svjetlo i glasne zvukove.

 4. Postdrome (razlučivost stadij)

  Kad simptomi postupno nestanu, nekoliko dana nakon toga možete se osjećati umorno. Tijekom tog vremena možda ćete se osjećati iscrpljeno i isprano, neki drugi izvještavaju da se osjećaju blago euforično.

Vidi također:Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 3.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...