Pitanje:
Crohnova bolest i naproksen
Alexan
2015-04-02 04:30:16 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Naproxen ima neke nuspojave, na primjer:

uznemireni želudac, blaga žgaravica ili bol u trbuhu, proljev, zatvor;

Ali može li biti odgovoran za ulcerozni kolitis ili Crohnovu bolest?

Jedan odgovor:
#1
+6
user139
2015-04-02 06:10:26 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Iz Svjetskog časopisa za gastroenterologiju , prijava iz 2006. o Eksrabaciji IBD-a od strane NSAIDS-a i inhibitora cox-2: Činjenica ili izmišljotina, pronašla je slabu vezu između NSAID-a i izbijanja IBD-a, ali neki će pacijenti doživjeti plamen lijekova. Članak završava preporukom da NSAID treba izbjegavati ako je moguće.

Međutim, istraživanje koje je NIH proveo od 1990. do 2008. na 76 000 uglavnom bijelih žena, utvrdilo je apsolutno povećanje učestalosti Crohnove bolesti i ulcerozni kolitis kad su pacijenti dobivali NSAID. Nisu tvrdili da je to statistički značajno, samo apsolutni porast; to se općenito događalo kod žena koje su droge koristile najmanje 15 dana mjesečno.

  1. Pogoršanje upalne bolesti crijeva nesteroidnim protuupalnim lijekovima i inhibitorima ciklooksigenaze-2: Činjenica ili izmišljotina?
  2. Aspirin, nesteroidni protuupalni lijekovi i rizik od Crohnove bolesti i ulceroznog kolitisa

Trebat će vam PubMed pristup za članak dva. Niti jedan članak nije imao konačan odgovor, ali čini se da je produžena upotreba povezana s rastućima.Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 3.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...