Pitanje:
Kako djeluje LASIK (laserska operacija oka)?
kathy
2015-04-01 18:26:51 UTC
view on stackexchange narkive permalink

LASIK, ili laserska operacija oka, operacija je koja preoblikuje rožnicu kako bi se ispravili problemi s vidom (npr. kratkovidni, dugovidni, astigmatizam).

Zašto laser (koji je jednostavno svjetlost) može preoblikovati rožnicu? Posebno me zanima zašto postupci funkcioniraju, a ne opći koraci operacije.

Ako vas zanima zašto to radi, pitajte zašto to radi, a ne kako to radi. Navedite kako bi drugi mogli preciznije odgovoriti na vaše pitanje.
-1; ne pokazuje [istraživački napor] (https://www.google.com/search?q=lasik).
Ako je pitanje, * zašto * lasersko svjetlo djeluje, ne biste li trebali prvo postaviti još jedno pitanje - ili istražiti tu temu - što je laser i kako djeluje? Jer, ne vidim kako je ovo pitanje povezano sa zdravljem, pojam "rožnica" ovdje je apsolutno zamjenjiv.
Jedan odgovor:
#1
+9
JMP
2015-04-01 20:54:44 UTC
view on stackexchange narkive permalink

LASIK kratica je od Laser-Assisted in situ Keratomileusis , s Keratomileusis što znači kirurško poboljšanje refrakcijskih sposobnosti rožnice, tj. obično za prevladati nedostatke miopije (kratkovidnosti), hiperopije (dalekovidosti) i astigmatizma (iskrivljen vid).

Postupak uključuje prvo rezanje rožnjačeve klapne kako bi se omogućio pristup oštećenom tkivu rožnice. Ovaj postupak uključuje držanje oka otvorenim i rezanje zaštitnog tkiva rožnice kako bi se stvorio režanj. To se postiže usisnim prstenom. Zatim se režanj podigne natrag (imajte na umu da je i dalje povezan s ostatkom oka). Zatim se laseri koriste za preoblikovanje tkiva rožnice kako bi se uklonili nedostaci. Režanj se povuče natrag preko tkiva rožnice i ostavi da zaraste.

Korišteni laser djeluje pomoću brzih impulsa ultraljubičastog svjetla s niskom energijom. To su i drugi oblici očne kirurgije, osim LASIK-a, ali oni više ovise o pojedinačnim očnim problemima pacijenata.

Ovaj videozapis američke Uprave za hranu i lijekove prikazuje uključene procese.Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 3.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...