Pitanje:
Kako smanjiti događaje apneje / hipopneje?
Joe W
2015-04-01 06:35:32 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Kada koristite stroj (poput CPAP-a, APAP-a, BiPAP-a) za pomoć u kontroli apneje tijekom spavanja, može li se učiniti nešto za smanjenje vašeg AHI (indeks apneje i hipoapneje; broj događaja apneje u snu po satu) ako još uvijek je viša od one koju želite?

-

Za one koji su zabrinuti uključen je liječnik koji samo pita u slučaju da netko ima iskustva s tim tijekom liječenja.

Dva odgovori:
Susan
2015-04-05 01:55:21 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Indeks apneje i hipopneje (AHI) mjera je težine opstruktivne apneje u snu. Izračunava se kao broj puta u satu kada se dišni put djelomično ili u potpunosti sruši, povezan s padom razine kisika. Djelomični kolaps označen je kao hipopneja, dok je potpuni kolaps označen kao apneja. CPAP tretman koristi tlak zraka koji se isporučuje kroz masku za stent otvaranje dišnih putova. Ako i dalje postoji djelomični ili potpuni kolaps unatoč CPAP-u, osnovna ideja je, u teoriji, da je pritisak neadekvatan.

Glavno upozorenje : Odakle ti ovaj AHI? Najvjerojatnije ga čitate s PAP uređaja. Rezultat ovog odgovora je da, koliko god svi volimo brojeve, takvim očitanjima ne treba vjerovati.

AHI je u početku potvrđen u postavci polisomnografije preko noći, tj. Laboratorija za spavanje. Tamo tehničar promatra tragove generirane iz nosnog pretvarača tlaka, pojaseva s naporima u prsima / trbuhu i kontinuirane pulsne oksimetrije. Postoje posebni kriteriji za bodovanje apneje i hipopneje. Preporučeni kriteriji Američke akademije za medicinu spavanja za hipopneju su sada:

a. Vršni izleti signala padaju za ≥30% početne vrijednosti prije događaja primjenom nazalnog tlaka ...

b. Trajanje pada ≥30% izlaska signala je ≥10 sekundi.

c. Postoji ≥3% desaturacije kisika od početne linije prije događaja i / ili je događaj povezan s uzbuđenjem.

Bilo je puno kontroverzi u posljednjih godina treba li taj broj u kriteriju c biti 3% ili 4% pada pulsne oksimetrije. Zašto bi nas bilo briga?

Broj koji spuštate s vašeg PAP uređaja nema pulsnu oksimetriju s kojom bi mogao korelirati. Stoga moraju koristiti neku drugu nestandardnu ​​metriku. Kako to izračunavaju? Ovo su, nažalost, zaštićene informacije poznate samo proizvođačima PAP-a. Povremeno se objavljuju studije provjere valjanosti različite kvalitete, ali u industriji nema jednoobraznosti koji se algoritam koristi, a vrlo je malo transparentnosti odakle dolaze ti brojevi.

Što onda?
Praćenje liječenja apneje tijekom spavanja temelji se na simptomima. Ako se simptomi poboljšaju, dovoljno dobro, nastavite s tim. Ako dođe do neadekvatnog poboljšanja ili ponovnog pojave simptoma nakon poboljšanja, stvari treba ponovno procijeniti. Općenito to uključuje jedno ili više od sljedećeg:

  • procjenu sučelja (Propušta li maska? To će uzrokovati neadekvatan pritisak u dišni put.)

  • pulsna oksimetrija preko noći kod kuće

  • podešavanje postavki na stroju za automatsko titriranje kako bi se omogućili veći tlakovi

  • empirijski povećanje pritiska na CPAP s fiksnim tlakom

  • ponovljena studija spavanja tijekom korištenja PAP-a, prilagođavanje postavki tlaka (tj. studija titracije)

Zaključak : Najvjerojatnije će se u sljedećih nekoliko godina ove tehnologije poboljšati, a nadamo se da će se poboljšati transparentnost i ujednačenost. U međuvremenu uzmite AHI broj na svojem CPAP stroju s rezervom.


Kryger, Roth, Dement. Načela i praksa medicine spavanja. Poglavlje 107: Pozitivni dišni put, liječenje tlakom za opstruktivni sindrom apneje u snu i hipopneje. str. 1219-1232.

Epstein, LJE, i sur. Kliničke smjernice za procjenu, upravljanje i dugotrajnu njegu opstruktivne apneje u snu kod odraslih. . J Clin Sleep Med. 2009. 15. lipnja; 5 (3): 263-76.

Lektor upozorenja : Uz gore spomenute reference, ovaj odgovor sadrži moje vlastite dojmove stečene tijekom treninga u tom području.

gatorback
2016-11-25 09:27:55 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Kao pacijentu, liječnici klinike Mayo su mi kao pacijentu naznačili da gubitak kilograma može poboljšati vaš položaj (smanjiti / eliminirati apneju i hipoksiju) i smanjiti potrebu, a možda i eliminirati potrebu za CPAP terapijom.

Dobrodošli u zdravlje SE :-). Ako se kao izvor pozivate na web mjesto klinike Mayo, možete li dati vezu? Također, vaš je odgovor prilično kratak - detaljnije objašnjenje bilo bi korisnije svim korisnicima koje zanima ovo pitanje. Hvala!
Ne odnosi se na web mjesto klinike Mayo. Ovo je bio razgovor između pacijenta (mene) i liječnika


Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 3.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...