Pitanje:
Sadrže li Benadryl i Loratadin isti aktivni sastojak?
Tim
2015-04-03 01:00:12 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Kad dobijem jaku sijenu, uzimam ili Benadryl ili Loratadin. Zanima me koji su aktivni sastojci u njima i je li u redu uzimati ih obje zajedno (ili bi to trebalo pretjerati s doziranjem)?

Povrh toga, ima li koristi uzeti ih oboje odjednom - trebam li ih teturati ili samo uzeti jedno ili drugo - što god mi najbolje odgovara?

Jedan odgovor:
#1
+10
Susan
2015-04-03 02:24:10 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ne, ne sadrže isti aktivni sastojak. Benadril (trgovačko ime) poznat je i kao difenhidramin (generički naziv); loratidin (generički naziv) poznat je i pod nazivom Claritin (trgovački naziv). Oba su lijeka primarno antihistaminici i primarno aktivni antagonisti H1 podtipa histaminskog receptora. Upravo to svojstvo čini ih učinkovitima u liječenju alergija.

Razlika između dva lijeka je u tome što je difenhidramin prva generacija ili "neselektivni" antihistaminik. Izraz "neselektivni" odnosi se na aktivnost ovih lijekova na različite receptore koji nisu H1 - prvenstveno na acetilkolin receptore. To može dovesti do više antiholinergičnih nuspojava poput suhoće usta, zadržavanja mokraće itd. Antihistaminici prve generacije također su vrlo lipofilni, što znači da prelaze krvno-moždanu barijeru i imaju aktivnost središnjeg živčanog sustava. To ih svojstvo čini prilično umirujućim (prvenstveno zbog aktivnosti na histaminskim receptorima CNS-a).

Antihistaminici druge generacije dizajnirani su da izbjegnu neke nuspojave sredstava prve generacije. Oni su specifičniji za H1 receptor i uglavnom su lipofobni, što znači da slabo prodiru kroz krvno-moždanu barijeru, što rezultira manjim učincima na CNS. Za više informacija o antihistaminicima, ovaj pregled klase lijekova prilično je informativan.

Je li jedan bolji od peludne groznice od drugog?

Vjerojatno nije. Pitanje je samo doze koja određuje koliku antihistaminsku aktivnost svaki pruža. Nevolja je u tome što će mnogi ljudi smatrati da nuspojave difenhidramina i drugih neselektivnih sredstava ograničavaju dozu, u tom slučaju praktički neće biti toliko učinkovite.

Trebaju li ih uzimati zajedno (u stupcu ili na neki drugi način)?

Ne vidim očitu korist od ovoga. Opet, njihova aktivnost protiv peludne groznice posreduje isti receptor. Kao takvi, imat će samo aditivne učinke. Uzimanje dvostruko veće količine jednog ili drugog na sličan bi način povećalo aktivnost protiv peludne groznice i / ili pridonijelo neugodnim nuspojavama. Dakle, u redu je uzeti ih zajedno na isti način kao što je u redu uzeti dvostruko više od bilo kojeg.

Općenito, vidim malo razloga za upotrebu difenhidramina za alergijske indikacije, osim ako ne postoji želja za sedativnim svojstvima. Loratadin i druga sredstva druge generacije su ga pretekli u korisnosti na ovom području.

Vjerojatno je vrijedno spomenuti da je difenhidramin vrlo antikolinergičan, dok je loratidin malo. Drugim riječima, difenhidramin se jako veže za receptore za acetilkolin u stanicama vašeg tijela, dok loratidin to čini neznatno.


Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 3.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...