Pitanje:
Je li korištenje urina za čišćenje rane bolje od nesterilne vode?
James Jenkins
2015-04-01 16:02:55 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Čula sam da ako ste u divljini i trebate sterilnu tekućinu za ispiranje rane, urin je prihvatljiv izbor.

Nekada se ova tema pojavila tijekom rasprave o hitnom liječenju. Sugerirano je da bi urin sterilna tekućina bio dobar izbor za ispiranje otvorene rane.

Gdje dobro znači manje vjerojatno da će se infekcija pokrenuti kao da bi bilo ako rana nije isprana ILI ako je rana isprana zemljom ili drugim nesterilnim izvorom vode.

Pomaže li upotreba urina u ovom regadu?

Možda nositi hitne medicinske potrepštine? Barem poput kompleta za prvu pomoć.
Urin definitivno nije sterilna tekućina. . U sebi uvijek ima patogene / bakterije. . Inače, mokraćni trakt je vrlo često mjesto bakterijske infekcije
Mokraća je sve dok infekcija nije uvijek sterilna. Mora biti. Međutim, obično se ne može pristupiti ovom čistom urinu, a da ga se ne kontaminira. Čim piškite, normalno unesete neke od bakterija u vaše genitalno područje unutar prvih nekoliko mililitara urina. Međutim, postoji praksa da temeljito očistite vanjski mesus uretre (npr. Kraj penisa) i popišate se kratko, a zatim bez zaustavljanja držite bočicu ili nešto sterilno ispod nje. Ovako uhvaćen urin obično se smatra sterilnim koliko ga možete dobiti.
Alternativa bi naravno bila napraviti punkciju dugom iglom izravno u mokraćni mjehur, no zapravo nije opcija ako je u divljini.
Prije sam imao slična uvjerenja, ali [sadašnja istraživanja sugeriraju da urin nije sterilni, čak ni u mjehuru] (http://en.wikipedia.org/wiki/Urine#Possible_pathogens_in_urine)
Uspjelo mi je. Uključujući blagu, iako bolnu infekciju koja se sama razbila. Ne bih imao drugog izbora nego da to radim dva dana, a onda sam to pregledao u svojoj bolnici. Prvo su mi rekli da je zdravo da se ne lansira, a iz predostrožnosti su mi davali malu dozu antibiotika tri dana i pustili da se iscuri ako jest. Nije i od tada nemam problema. Nadam se da ovo pomaže, nisam imao znanja ni iskustva prije nego što se to dogodilo. Barem, iako nikad više ne očekujem da ću biti u takvoj situaciji, znat ću što učiniti.
-1
Je li netko ovdje mokrio po posjekotini ??? Imam. Djelujem poput šampiona! Radim u građevinarstvu i kad sam posjekao ruku ili prst, mokrio sam po rani. Nisam imao problema s infekcijom ili ožiljcima. Gotovo trenutno zaustavlja krvarenje. Nije laž. Ne kucajte dok ne probate.
Ne ispirajte ranu nikakvom tekućinom (osim rubova rane). To će spriječiti zgrušavanje krvi. Jake krvareće rane se očiste krvarenjem, a vršenje rane sterilnim kompresijama učinit će posao za sve ostale rane
Jedan odgovor:
#1
+7
Miati
2015-04-01 23:32:21 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ovisi

Duži kontakt mokraće s kožom prouzročit će iritaciju kože i eventualni slom. S druge strane, ta voda može sadržavati bakterije koje jedu meso.

Ovo je situacija manjeg od dva zla. Svaka rana je različita, a uzroci brojni. Jedini razlog zbog kojeg biste trebali "očistiti" ranu je ako u rani postoji nešto što predstavlja opasnost. Je li ta opasnost veća od štete koju će joj nanijeti urin?

Krvarenje ne zahtijeva nužno čišćenje. Krvarenje u svojoj prirodi istječe, a ne ulazi, smanjujući šanse za zarazu.

Urin je dizajniran za uklanjanje otpadnih tvari i nije namijenjen bakterijama. UTI (infekcija mokraćnog sustava) obično se unosi izvana, a ne iznutra.

Što se tiče sterilnosti, potpuno sterilna voda je neuobičajena. Vjerovao bih vodi iz boce s vodom više nego urinu, čak i ako sadrži bakterije iz mojih usta.

Ovo izgleda prilično dobar odgovor, ali mogao bi se poboljšati nekim referencama.
Ovdje se slažem s @JamesJenkins-om - čini se kao "Vjerovao bih vodi iz boce s vodom više nego urinu, čak i ako sadrži bakterije iz mojih usta." je ključno pitanje (premda ću reći da je ovaj odgovor vrijedan samo činjenicom da ističe da krvarenje općenito izbacuje materijal i da s mnogim ranama ne bi nužno postojao dobar razlog za navodnjavanje, točka).


Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 3.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...