Pitanje:
Je li stalno korištenje masne hidratantne kreme loše za vašu kožu?
Ooker
2015-04-05 12:39:58 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Imam ekcem i kao rezultat toga moram koristiti hidratantnu kremu za smanjenje suhoće.

Čula sam da je kokosovo ulje prilično dobro. Pokušao sam i zaista mi je pomoglo. Ali rečeno mi je da ga ne bih smio stalno koristiti, jer će moja koža postupno proizvoditi manje svog prirodnog ulja, jer ima zamjenu, i stoga više ovisim o hidratantnoj kremi.

Je li to istina?

Jedan odgovor:
#1
+7
anongoodnurse
2015-04-06 01:02:35 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Vaša koža neće stvoriti dovoljno zaštitnih lipida bez obzira koristite li hidratantnu kremu ili ne. S vašom kožom zapravo je bolje ako je koristite svaki dan, barem na područjima gdje imate ekceme.

Ekcem (ili atopijski dermatitis) nepotpuno je shvaćen kožni poremećaj u kojem funkcionira normalna kožna barijera (propusnost) je ugrožena, omogućujući koži da se isuši više od normalne kože. Neki smatraju da je uzrok suhoće AD nedostatak prirodne masne tvari u koži koja se naziva ceramid . Drugi vjeruju da je riječ o abnormalnom ili nedostajućem proteinu koji uzrokuje narušavanje kožne barijere, omogućujući alergenima i iritantima da lakše uzrokuju imunološki odgovor, što izaziva svrbež / kroničnu upalu (ovo može objasniti odgovor viđen kod lokalnih steroida).

Bez obzira na slučaj, hidratantne kreme pružaju koži neku vrstu barijere i pomažu smanjiti transepidermalni gubitak vode; stoga se toplo preporučuju za AD. Ako ne koristite hidratantnu kremu, ostat ćete otvoreni za problematičniji ekcem. Vaša koža neće stvoriti dovoljno zaštitnih lipida bez obzira koristite li hidratantnu kremu ili ne. Trebali biste ga koristiti svaki dan, barem na mjestima gdje imate ekceme.

Ostale stvari koje pomažu atopijskom dermatitisu uključuju temperaturu vode prilikom kupanja (hladnije, to bolje), tapkajući kožu suhom umjesto snažnog trljanja , nanošenje hidratantne kreme odmah nakon kupanja kada je vaša koža već navlažena vodom, sunčanje razumnih količina na pogođenim područjima, izbjegavanje vune i teške odjeće od koje biste se mogli oznojiti, upotreba "nježnih" sapuna (samo sapuniranje područja koja treba čišćenje), tuširanje kratko dva puta dnevno umjesto jednom (naknadno nanošenje hidratantne kreme!) itd.

Postoje neke nove hidratantne kreme na bazi keramida za koje se pokazalo da pomažu u AD. Neke su vrlo skupe, dok su druge prihvatljivije. Neki dermatolozi preporučili su TriCeram . Možete ga spotnim testom testirati (jednu ruku ili jedno zahvaćeno područje) kako biste uštedjeli novac dok procjenjujete koliko dobro djeluje za vas.

Utvrđivanje vrsta hidratantnih krema koje najbolje odgovaraju vama uključuje pokušaje i pogreške, ali što god uspije, iz petrolatuma ili Aquafora, kokosovog ulja (frekcionirano kokosovo ulje i ulje Johobe nešto se bolje upijaju u kožu pa su manje masni) ili druge vrste, nemojte oklijevati s upotrebom. To treba vašoj određenoj koži.

Lipidi za obnavljanje barijera koji dominiraju keramidima ublažavaju dječji atopijski dermatitis: promjene u funkciji barijere pružaju osjetljiv pokazatelj aktivnosti bolesti
Studija podupire teoriju da niti jedan genetski defekt ne objašnjava atopijski dermatitis
Atopijski dermatitis - klinika Mayo

Hvala na odgovoru. No hoće li moja konstantna upotreba učiniti da moja koža postupno proizvodi manje ceramida? Moja koža ima slabu barijeru, hoće li biti gore čak i ako upotreba hidratantne kreme djeluje?
@Ooker - ne; osim ako ne živite u vlažnoj džungli, uvijek ćete težiti suhoj (i prema tome osjetljivoj) koži. Trenutno postoji napredak u istraživanju ekcema. Čak ćemo i za pet godina znati više (za znanost to je brzo.) Također možete provoditi vlastite eksperimente koristeći jednu stranu tijela kao „kontrolu“ (neobrađeno.) Ako ste zabrinuti, zaustavite hidratantne kreme povremeno provjerite je li vaša koža neko vrijeme u redu bez njih. Nećete nanijeti nikakvu trajnu štetu na koži koristeći dobru hidratantnu kremu. Imate izbora. :-)
U redu. Trebam li odmah nanijeti hidratantnu kremu nakon tuširanja ili bih trebao pričekati da se osuši? Mislim da je najbolje odmah nanijeti jer vodu može zadržati hidratantna krema. Ali mislim da će to učiniti hidratantnu kremu manje učinkovitom i skratiti vremenski učinak.
@Ooker - Vaše razmišljanje je točno ispravno. Dovoljno je osušiti ručnikom i nanijeti. To će vašu hidratantnu kremu učiniti učinkovitijom. Pokušajte i vidite.
možete li mi reći više o "tuširanju kratko dva puta dnevno umjesto jednom"? U mnogim sam člancima pročitao da se ** ne smijete ** kupati, jer će ukloniti ne samo ulje već i dobre bakterije. Jedan je primjer iz [The New York Times] (http://www.nytimes.com/2010/10/31/fashion/31Unwashed.html?_r=2&pagewanted=1&ref=fashion).
@Ooker - žao mi je što je trebalo toliko dugo! "Tuširanje dva puta dnevno" ne smije se sapuniti dva puta; to je smočiti pa vlažiti dva puta. Ljudi se mogu tuširati bez uklanjanja prekomjerne količine ulja održavajući temperaturu vode nižom, tuširajući se kratko vrijeme, perući samo područja koja treba oprati, osušiti umjesto trljanja itd.
@Ooker +1 za izlaganje suncu na pogođenim područjima. To je ono što mi pomaže!


Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 3.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...