Pitanje:
Učinci i nuspojave umjetnog oksitocina
Akshay Vasu
2015-04-03 09:44:46 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Čula sam da oksitocin

 • drastično poboljšava raspoloženje,
 • se izlučuje u tijelu tijekom određenih aktivnosti,
 • može se umjetno sintetizirati,
 • i umjetno sintetizirani oksitocin mogu se konzumirati

  1. Uzrokuje li konzumacija umjetno sintetiziranog oksitocina neke nuspojave?
  2. Da li umjetno sintetizirani oksitocin oksitocin izaziva na tijelo iste učinke kao i hormon koji se prirodno luči?
Dva odgovori:
#1
+5
YviDe
2015-12-05 15:48:54 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Oksitocin tijelo uglavnom proizvodi u sljedećim situacijama:

 • kontrakcije
 • seks
 • dojenje
 • socijalno interakcija

Prvenstveno se proizvodi u mozgu u hipotalamusu. U trudnica se proizvodi i u posteljici. Sintetički oksitocin je bioidentičan, ali se iz očitih razloga ne primjenjuje u mozgu.

Sintetizirani oksitocin uglavnom se koristi za poticanje kontrakcija u žena. Međutim, rađene su obećavajuće studije na pacijentima sa shizofrenijom:

Rezultati su otkrili da se intranazalni oksitocin (40 međunarodnih jedinica dva puta dnevno), koji se daje kao dodatak antipsihotičkim lijekovima ispitanika tijekom 3 tjedna, poboljšava pozitivni i negativni simptomi znatno više od placeba

U drugim studijama, isti tretman nije pokazao učinak:

Dvije male studije nisu uspjele otkriti bilo kakvo funkcionalno poboljšanje od Primjena intranazalnog oksitocina (više marki) u bolesnika sa shizofrenijom, čak i kad je zajedno s treningom socijalnih vještina, ovdje predstavljeno istraživanje ukazuje.

Provedene su i druge studije na pacijentima s autizmom:

U usporedbi s placebom, oksitocin je doveo do značajnih poboljšanja na primarnom ishodu socijalne reakcije koju je njegovatelj ocijenio.

Za sada se oksitocin koristi samo za ta stanja u studijama. Sve dosadašnje studije rađene su na malim uzorcima.

Nuspojave

Do sada su, čini se, nuspojave spreja za nos koji se koristi u studijama shizofrenije i autizma blage:

Sve u svemu, sprej za nos dobro se podnosio, a najčešći zabilježeni neželjeni događaji bili su žeđ, mokrenje i zatvor

Iz drugog izvora:

Dokazi pokazuju da intranazalni oksitocin: (1) ne uzrokuje uočljive subjektivne promjene kod primatelja, (2) nema pouzdanih nuspojava i (3) nije povezan s nepovoljnim ishodima kada se daje u dozama od 18-40 IU za kratkotrajnu upotrebu u kontroliranim istraživačkim postavkama. Buduća uputstva za istraživanje trebala bi uključivati ​​fokus na doziranju i trajanju primjene te primjeni kod mlađih dobnih skupina, ranjivih populacija i kod žena.

Što se tiče nuspojava intravenski primijenjenog sintetskog oksitocina za vrijeme poroda na internetu postoji mnogo informacija o tome, a vrlo malo ih se dobiva. Studije je teško protumačiti, jer se skupine "bez indukcije poroda" i "uzrokovane radom" razlikuju više od primjene oksitocina.

Cochraneov pregled na temu zaključuje:

Za žene koje sporo napreduju u spontanom radu, liječenje oksitocinom u usporedbi s nikakvim liječenjem ili odgođeno liječenje oksitocinom nije rezultiralo bilo koja uočljiva razlika u broju izvedenih carskih rezova. Uz to, nije bilo uočljivih štetnih učinaka za majku ili bebu. Korištenje oksitocina povezano je sa smanjenjem vremena do porođaja za otprilike dva sata, što bi nekim ženama moglo biti važno.

Sintetizirani oksitocin vjerojatno nema većih nuspojava - međutim, još se ne koristi redovito iz bilo kojeg drugog medicinskog razloga, osim zbog indukcije rad.

Iznad rada: Uloga prirodnog i sintetskog oksitocina u prijelazu u majčinstvo

Oksitocin kao potencijalna terapijska meta za shizofreniju i druga neuropsihijatrijska stanja

Oksitocin nema učinka na šizofreniju

Učinak spreja za nos oksitocina na deficite socijalne interakcije uočene u male djece s autizmom: randomizirano kliničko unakrsno ispitivanje

Pregled sigurnosti, nuspojava i subjektivnih reakcija na intranazalni oksitocin u ljudskim istraživanjima

Oksitocin naspram bez liječenja ili odgođenog liječenja zbog sporog napretka u prvom stadij spontanog truda

#2
-1
Damian Nikodem
2015-04-03 15:13:11 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Oksitocin obično stvaraju tijelo i mozak tijekom porođaja. Pomaže majci u ublažavanju boli, početnoj vezi s djetetom i prisiljava tijelo da vrši kontrakcije.

Ima poteškoća s prelaskom krvno-moždane barijere kada se daje intravenozno, stoga ublažavanje boli i drugi mentalni učinci su znatno manje izraženi. (Kada se prirodno proizvodi tijekom porođaja, izlučuju ga hipotalamus, posteljica i jajnici.)

Sintetički oksitocin (obično ima trgovačka imena Pitocin ili Syntocinon) obično se daje kako bi se izazvale redovite kontrakcije. Njegova uobičajena upotreba tijekom porođaja prilično je kontroverzna izvan SAD-a, zbog izravne statističke korelacije s nepotrebnim C-presjecima i drugim komplikacijama za majku i dijete.

Osim što se radno vrijeme sintetički kisik prodaje drugim ljudima? Bez recepta liječnika?
Znam da ga u Australiji nemaju na skladištu kemičari koji nisu povezani s bolnicom (iako se to može naručiti) i potreban je recept. Iako ne vjerujem da od toga postoji bilo kakva upotreba koja ne bi zahtijevala izuzetno pomni medicinski nadzor.
Pa ako bilo koji pojedinac uzima bez ikakvog medicinskog ili liječničkog nadzora .. neće li na njemu izazvati nuspojave?
Ovisno o puno čimbenika, mogao bih sasvim ugodno reći da pojedinac može od bilo kojeg mjesta doći do nuspojava do smrti ... Molim vas, nemojte uzimati (ili davati bilo kome) propisane lijekove. Čak i ako se nekako dokopate nekih, molim vas to riješite odgovorno i ne pokušavajte to uzeti. Nekoliko riječi na Internetu nisu zamjena za medicinski stupanj
Ovo izgleda kao dobar odgovor, ali biste li mogli dodati neke izvore za svoje tvrdnje (krvno-moždana barijera, učinci su znatno manje izraženi)?


Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 3.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...