Pitanje:
Ako je čovjek ozračen, koliko su zarazni?
Dan Dascalescu
2015-07-19 13:29:19 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ako je čovjek izložen radioaktivnim materijalima, ali se kasnije uklone iz tijela, ostaje li čovjek sposoban kontaminirati druge? Postoji li krivulja propadanja rizika od zaraze, koja je možda u korelaciji s poluživotom radioaktivnih tvari?

Jedan odgovor:
Jaeger Jay
2015-07-19 20:09:17 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ovo je izvrsno pitanje.

Navedimo primjer postupka kojem neki ljudi zaista trebaju biti izloženi - a to je zračna terapija.

Zračenje se obično daje pacijentima s karcinomom kako bi se uništio tumor. Tehnički postoje dvije metode zračenja pacijenta u terapijske svrhe - vanjska i unutarnja terapija zračenjem.

Kada govorimo o terapiji vanjskim zračenjem , govorimo o zračenju koje se zrakom daje na određeno područje tijela. U osnovi je neinvazivan jer koristi samo stroj sa snopom koji usmjerava zračenje na određeni dio tijela koji sadrži tumor.

Budući da se zračenje daje u relativno malim dozama, pacijenti koji primaju vanjsku terapiju zračenjem ne smatraju se radioaktivnim i ne trebaju poduzimati nikakve posebne mjere predostrožnosti za vrijeme dok se liječe. Prijatelji, obitelj i djeca mogu sigurno biti u njihovoj blizini - OncoLink.

S druge strane, pacijenti koji se podvrgavaju unutarnjoj terapiji zračenjem ( brahiterapija) dobivaju radioaktivne implantate kako bi uništili tumor. Ovaj se postupak smatra invazivnim jer liječnici moraju staviti radioaktivne implantate u tijelo gdje se nalazi tumor. Često korištene radioaktivne tvari u implantatima su cezij, zlato, jod, iridij i paladij .

Različiti radioaktivni materijali imaju različit poluživot. Ove informacije pomažu timu za zračenje da odabere vrstu materijala koji će koristiti i planira režim liječenja. Također određuje koliko dugo se moraju poduzimati mjere zaštite od zračenja nakon liječenja - Kanadsko društvo za rak.

Nadalje, ako se u terapiji koristi velika doza, očekujte da će nakon uklanjanja implantata u tijelu pacijenta ostati mala količina zračenja. Kao što Američko udruženje za rak navodi da

Uz unutarnju terapiju zračenjem vaše tijelo može nakratko dati malu količinu zračenja.

Ako je zračenje sadržano u privremenom implantatu, morat ćete ostati u bolnici i možda ćete morati ograničiti posjetitelje tijekom liječenja. Od vas će se također možda tražiti da se držite podalje od njih. Trudnice i djeca možda vam neće dopustiti posjet. Vaše tjelesne tekućine nisu radioaktivne. Jednom kada se implantat ukloni, vaše tijelo više neće odavati zračenje.

Trajni implantati odaju male doze zračenja tijekom nekoliko tjedana do mjeseci jer polako prestaju odavati zračenje. Zračenje obično ne putuje mnogo dalje od područja koje se tretira, pa su šanse da bi drugi mogli biti izloženi zračenju vrlo male. Ipak, vaš će vas zdravstveni tim možda zatražiti da poduzmete određene mjere opreza, poput držanja podalje od male djece i trudnica, posebno odmah nakon ugradnje implantata. Opet, tjelesne tekućine i stvari koje koristite neće biti radioaktivni.Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 3.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...