Pitanje:
Može li Helicobacter pylori utjecati na tijelo izvan probavnog sustava?
lady.doughnut
2015-08-06 06:42:57 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Razgovarao sam s prijateljem koji odnedavno prolazi kroz neke medicinske probleme. Prošla je nekoliko testova i upoznala nekoliko liječnika koji su se raspitivali o njezinoj povijesti bolesti. Ima česte migrene i žgaravicu, a često ima i problema s probavom.

Liječnik je spomenuo Helicobacter pylori kao mogućeg krivca za oba ta simptoma. Rekao je da su mnogi ljudi nosili bakterije, a da nikad nisu to znali, više u nekim zemljama nego u drugim.

Već sam čuo za H. pylori prije, uglavnom u slučajevima čira na želucu, ali nikada nisam pomislio da bi mogao biti odgovoran za druge bolesti.

Jesu li ove pojave dobro poznate? Postoje li učinkoviti testovi kojima se utvrđuje je li netko zapravo "zaražen" bakterijom? Jesu li potrebni tretmani kada nema čira na želucu?

Zanimljiv. Čuo sam i samo za H. pylori koji uzrokuje želučane probleme.
Jedan odgovor:
arkiaamu
2015-08-07 01:21:16 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Liječnik je spomenuo Helicobacter pylori kao mogućeg krivca za oba navedena simptoma.

Infekcija H.pylori latentna je infekcija u sluznici ljudskog želuca ( 1) (2). Ta je infekcija u osnovi asimptomatska. Međutim, ova infekcija može uzrokovati kronični gastritis. Kronični gastritis također je asimptomatski kod većine ljudi. Opekline srca nisu tipični znak kroničnog gastritisa. Pored kroničnog gastritisa, H.pylori je u stanju naštetiti zaštitnom sloju u sluznici želuca. Budući da je okolina u želucu vrlo kisela (pH ~ 2), svako oštećenje zaštitnog sloja predisponira čir na želucu, jer želučana kiselina oštećuje dublje slojeve želučane sluznice. Ti su čirevi obično simptomatični i mogu uzrokovati žgaravicu i bol u gornjem dijelu trbuha. NSAIL mogu naštetiti zaštitnom sloju želuca na isti način kao H.pylori i tamo također predisponiraju čireve.

Međutim, vrlo mi je teško vjerovati da bi helicobacter mogao uzrokovati migrenu. Postoji barem jedna metaanaliza i pregledni članak na ovu temu. Obje su objavljene u prilično upitnom časopisu Open Access. Studije obuhvaćene metaanalizom sve su studije prilično niske kvalitete. Još jedno istraživanje provedeno na Iranu također se čini prilično sumnjivim. Ova studija izazvala je neke zabrinutosti, kao što se može vidjeti u PubMedu.

Uzročnu vezu između iskorjenjivanja H.pylori i migrene može se proučavati prilično jednostavno i sigurno u velikim populacijama. S tim u vezi, sumnjičav sam u vezi s ovim studijama, jer u tom pogledu ne postoje randomizirana kontrolirana ispitivanja objavljena u visokokvalitetnim medicinskim časopisima.

Postoje li učinkoviti testovi kojima bi se utvrdilo je li netko zapravo "zaražen" bakterijama?

Nedavno pregledan članak u New England Journal of Medicine iznosi trenutne ne-endoskopske dijagnostičke modalitete:

  • Serološki test (= uzorak krvi za procjenu h.pylori antigena) široko je dostupan i jeftin. Ostaje pozitivan i nakon iskorjenjivanja
  • Test daha s ureom ima visoke pozitivne i negativne vrijednosti predviđanja. Na rezultate utječe uporaba inhibitora protonske pumpe i antibiotika.
  • Test fekalnog antigena također ima pozitivne i negativne vrijednosti predviđanja. Nema najprikladnijeg testa za pacijente (nije iznenađen).

Jesu li potrebni tretmani kada nema čira na želucu?

Postoji apsolutno nikakva indikacija za iskorjenjivanje H.pylori kod pacijenata koji su potpuno asimptomatski. Prevalencija H.pylori infekcije je toliko visoka da bi polovica ukupne svjetske populacije trebala biti na antibioticima. Štoviše, ako je iskorjenjivanje H.pylori uspješno, dobit ćete gotovo sigurno tijekom sljedećih tjedana. Ako se dijagnosticira čir, refluksna bolest ili h.pylori ugledaju uzorci tkiva dobiveni tijekom gastroskopije ili ako se sumnja da je razlog dispepsije infekcija H.pylori, iskorjenjivanje je razumno.Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 3.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...