Pitanje:
Čemu služe doniranja plazme?
jimsug
2015-08-10 22:04:38 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Iako vam mnoštvo internetskih stranica davatelja krvi govori od čega se sastoji plazma, čini se da ne ulaze u ono za što se koristi.

Koje su neke od mogućih primjena darivanja plazme i postoji li nešto što s njima radite, a što ne možete / ne biste mogli učiniti s darivanjem pune krvi?

Jedan odgovor:
arkiaamu
2015-08-10 22:58:00 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Kao što možda vrlo dobro znate, krv sadrži sljedeće tvari:

  • Proteini plazme (albumin, globulin, fibrinogen itd.)
  • Faktori zgrušavanja
  • Glukoza
  • Elektroliti

Sve je to neophodno za homeostazu tijela. Ljudsko tijelo može patiti od nedostatka bilo koje od ovih tvari.

Nedostatak proteina u plazmi rezultira oticanjem stopala (tekućina izlazi iz krvnih žila) i ascitesom (intraabdominalna tekućina) ) zbog niskog koloidnog osmotskog tlaka. Dostupni su mnogi albuminski proizvodi koji se mogu koristiti za nadomještanje nedostatka albumina u krvi.

Nisu toliko indikacije za davanje smrznute plazme pacijentima ( Medscape, Britanski odbor za standarde u hematologiji). Glavna indikacija smrznute plazme je liječenje nedostatka čimbenika zgrušavanja. Čimbenici zgrušavanja ne mogu se sintetizirati u usporedbi s drugim tvarima u plazmi, pa se stoga proizvodi i daje smrznuta plazma pacijentima.

Česti razlog nedostatka čimbenika zgrušavanja je veliko krvarenje (trauma itd.) ) Stoga se smrznuta plazma rutinski daje pacijentima s većim traumama i naknadnim krvarenjem. Pacijenti s hemofilijom ili nedostatkom faktora zgrušavanja i liječeni smrznutom plazmom. Treća uobičajena indikacija za transfuziju smrznute plazme je bilo koja bolest jetre. Jetra je odgovorna za proizvodnju čimbenika zgrušavanja, pa pacijenti koji pate od teške bolesti jetre nemaju normalnu razinu faktora zgrušavanja u krvi.

Naravno, postoje i mnoge druge indikacije za smrznutu plazmu transfuzija, ali mislim da one pokrivaju najvažnije i daju određeni uvid.Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 3.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...