Pitanje:
Kako mogu naučiti gutati tablete bez da se proguta?
Kate Gregory
2018-02-01 20:58:51 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Mnogi ljudi imaju poteškoća s gutanjem tableta ili im se čak čini da to nisu u mogućnosti. Iako su neki lijekovi dostupni u drugim oblicima, mnogi nisu.

Je li moguće naučiti kako gutati tablete? Postoje li trikovi s korištenjem vode, položaja glave itd. Koji vam to olakšavaju?

Počeo sam stavljajući tabletu u amorfnu krutinu poput pudinga, želea, jogurta itd
Dva odgovori:
Kate Gregory
2018-02-01 21:08:41 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ako uspijete progutati tablete, ali vam je teško, pomoći će vam sljedeći savjeti:

  • otpijte gutljaj vode prije nego što tabletu stavite u usta i popijte više vode nakon stavljanja i tableta
  • ne podižite bradu dok pokušavate progutati - to zapravo otežava. Ako ništa, gurnite bradu prema dolje u prsa dok gutate (nazvana "metoda naginjanja prema naprijed" u ovom članku, koja sadrži i druge savjete.)
  • ako režete tabletu kako biste progutali dvije male polovice, pokušajte to ne činiti - grubi rubovi izrezane tablete znatno povećavaju poteškoće. Možda ne vjerujete da će veću cjelovitu tabletu lakše progutati, ali često je
  • pitajte ljekarnika možete li tabletu otopiti u vodi ili je pomiješati s umakom od jabuka ili pudingom

Ako uopće ne možete gutati tablete, možete to naučiti. ( Ovaj pregled literature pronašao je 5 studija koje su sve pokazale da se djecu može naučiti gutati tablete.) Evo što mi je uspjelo. Započnite s kupnjom slatkiša koji oponaša oblik tablete. Kegle, M&M-ovi ili slično dobar su izbor - imaju pomalo tvrdu i sklisku prevlaku koja to olakšava. M & M-ovi imaju "mini" koji je vrlo malen i dobar za početak. Odaberite bombon koji volite jesti. Ako ga pokušavate progutati i ne uspijete, uvijek ga možete samo sažvakati. (Za malo dijete postigao sam sjajan uspjeh izbacivši 5 bombona i rekavši "jednom kad progutate jednu cijelu, ostale su vaše za žvakanje.")

Svaki dan pokušajte progutati jedan od ovih bombona koristeći gornje savjete. Kad možete doslovno progutati jedan mini, pokušajte se pomaknuti do normalne veličine M & M ili Skittles. Ako to možete učiniti, možete popiti većinu tableta, ali one bez glatkog sloja bit će teže. Lijekovi protiv bolova poput Advila i Tylenola dolaze u obloženoj verziji koju je lakše progutati. Mnoge tablete na recept manje su od M&M ili Skittlea, tako da ćete u ovom trenutku dobiti veći dio bitke.

Ako imate veliku tabletu koju trebate popiti, možete se potruditi na to vježbanjem s vitaminima koji dolaze u različitim veličinama i sigurno ih je uzimati svaki dan. Jednom kada naučite piti veliku tabletu, vještina će vam ostati i bit će korisna desetljećima koja slijede.

Vaš prvi savjet točno je kako gutam tablete od malena. Nikad nisam vidio da to radi netko drugi i uvijek mi je to bilo neobično jer to * čini * mnogo lakšim.
Broj 2 to je učinio za mene prvi put. Gutanje je sada lako. Ali ovi su pravci toliko veliki. Čini mi se da mi nanose mod jednjaka.
user9535
2018-02-08 02:35:56 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Kao registrirana medicinska sestra već 44 godine, "podučavala" sam mnoge ljude kako uzimati tablete dolje, bez daha. Ključ uspjeha je vrsta "pilule".

Kapsula je lijek od želatinozne ljuske. Kapsule plutaju . Stavite kapsulu u usta, popijte vode, nagnite se naprijed i progutajte. Kapsula će plutati prema stražnjem dijelu usta i bez poteškoća kliznuti prema dolje. Imajte na raspolaganju dodatnu vodu u šalici / čaši sa slamkom. Ako je potrebno, uzmite dodatne napitke vode kroz slamku dok ste još uvijek nagnuti prema naprijed.

Tableta može biti bilo kojeg oblika, uključujući oblik kapsule, ali to su lijekovi koji se komprimiraju u oblik koji vidite. Neki od njih mogu imati prevlaku koja utječe na brzinu apsorpcije ili na mjesto gdje se lijek oslobađa u gastrointestinalnom traktu.

Tablete tonu. Stavite tabletu u usta, popijte vodu, a zatim nagnite glavu unatrag i progutajte. Imajte na raspolaganju dodatnu vodu u šalici / čaši sa slamkom. Ako je potrebno, uzmite dodatni napitak vode kroz slamku dok vam je glava zabačena unatrag.

NIKADA nemojte rezati lijek bez odobrenja ljekarnika ili liječnika

Dobrodošli u HealthSE! To je možda točno - ili ne. Nitko ne zna jer ovome nedostaju reference. Pođite u [obilazak] i pročitajte [pomoć]. Da biste poboljšali svoj odgovor, molimo vas [uredite] ga i napravite sigurnosnu kopiju svojih izjava sa [pouzdane reference] (https://health.meta.stackexchange.com/questions/783/quality-of-references). Rekavši pločicu: lijep dodatak. Ako nađete referencu za ovo (možda razlike u ponašanju plutajućeg / sudopera?), Glasat će se za.
Moje je iskustvo da plutanje i potopanje u ovom slučaju nisu osobito jake sile. Naginjanje brade isteže i steže grlo i otežava gutanje bilo čega, čak i pljuvanja. Isprobajte sami sada.


Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 3.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...