Pitanje:
Koji je ispravan postupak prve pomoći za liječenje prostrelnih rana na trbuhu?
Kravaros
2015-11-18 19:34:37 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Dostupno je iznenađujuće malo podataka o ovoj temi, s obzirom na to da su rane na trbuhu gotovo jednako česte kao i na prsima. Negdje sam pročitao da je izraelski zavoj najbolji način za povećanje šansi za preživljavanje, međutim, s obzirom na složenost takvih ozljeda, sumnjam da je to gotovo dovoljno.

Kako liječim prostrijelnu ranu na trbuhu ili niže?

Poanta je da ovo pitanje pokriva brojne slučajeve. Je li žrtva svjesna ili nije svjesna? Vidite li jednu ranu ili dvije rane na suprotnim stranama trupa? Krvari li žrtva iz usta ili anusa? I mnoge druge točke. Pokušat ću odgovoriti što prije.
@Shlublu Ono što sam mislio bio je opći postupak prve pomoći, uključujući provjeru izlaznih rana, svijesti i oralnog / analnog krvarenja, mijenjajući tretman kao odgovor na njih, ali razumijem da bi ovo mogla biti previše složena ozljeda za sastavljanje postupka.
Jedan odgovor:
anongoodnurse
2015-11-23 05:22:30 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ono što se kontinuirano prikazuje na televiziji i u filmovima jest da oni prilično brzo umiru ili, ako pritisnete, a zatim izvadite metak, pacijent će se oporaviti.

To nije slučaj.

Jedini najbolji način liječenja prostrelne rane na trbuhu je što brže odvesti osobu u bolnicu.

Čak i ako imate IV tekućinu na raspolaganju, postoji rasprava među traumatskim kirurzima o davanju tekućine pacijentu s abdominalnom traumom koja pokazuje znakove gubitka krvi. Neki kažu da povišenje niskog krvnog tlaka potiče krvarenje s mjesta ozljeda; drugi tvrde da hipotenzija ugrožava odgovarajuću perfuziju.

U starim danima primjenjivale su se vojne Anit-Shock hlače. Pali su u nemilost prije nekoliko desetljeća.

Od svoje prve upotrebe u prvoj liniji hitne pomoći, Vojne protušok hlače (MAST) postale su jedan od najčešće proučavanih i raspravljanih medicinskih proizvoda predbolnička njega. Uživao je kako široku podršku, tako i oštre kritike. Malo je medicinskih uređaja iznjedrilo tako različito mišljenje.

Ako ste na ulici, nazovite 911. Ako ste EMT, slijedite svoje smjernice. Ako ste liječnik, napravite uobičajenu procjenu traume i liječite kako idete. Ako ste kirurg trauma, nekako znate što treba učiniti.

Trbušna trbuhaEvaluacija penetracijske trbušne traume
Probojna trbušna trbuha
početna procjena traumatskog pacijenta
Vojna odjeća protiv šoka : Povijesna relikvija ili uređaj s neostvarenim potencijalom?

Hvala vam na odgovoru, iskreno, posebno sam se zabrinuo u situacijama kada EMT nije dostupan (na primjer, nesreće u lovu, koje se često događaju daleko od civilizacije). Pretpostavljam da u takvoj situaciji ne možete puno učiniti.
Prva i najvažnija stvar koju treba učiniti jest nazvati 911. Ako je prostrelna rana smrtna, neće se moći učiniti ništa po tom pitanju. Ako to nije odmah ili neposredno smrtna rana, vrijeme je važno, ali on će vjerojatno živjeti s pravodobnom intervencijom. Ako tražite čarobno rješenje za TV, postoji nekoliko stvari koje bi vam mogle pomoći, poput toga da se ne pretjerujete, ali zdrav razum mora prevladati.


Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 3.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...