Pitanje:
Je li odmor potreban, preporučen ili nepotreban u blagoj Ménièreovoj epizodi?
rumtscho
2015-10-13 15:35:56 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Tijekom cjelovite Ménièreove epizode, pacijent u osnovi ne može učiniti ništa, pa se pitanje ni ne postavlja. Ali što je s blagim događajima kod pacijenta s Ménièreovom dijagnozom?

Pitam o situaciji u kojoj pacijent osjeća neke simptome (vrtoglavicu, promjenu gubitka sluha), ali još uvijek može obavljati većinu aktivnosti. Treba li se pacijent odmarati tijekom takvog razdoblja, i ako da, koliki je odmor?

Mogao bih zamisliti nekoliko različitih scenarija:

  • Sve aktivnosti tijekom takve epizode štete ili sprečavaju zarastanje postojeće štete, te bi je trebalo izbjegavati čak i ako ne uzrokovati nelagodu
  • Tijelo "zna" kada je aktivnost štetna, a nelagoda je dobar način da se prosudi koliko treba učiniti
  • Nema trajne štete ili epizode koja se produžava zbog aktivnosti . Pacijent može odlučiti koliko je nelagode spreman podnijeti bez straha od bilo kakvih nuspojava.
  • Aktivnošću nema trajne štete, a potpuni odmor može biti štetan, na pr. čineći pacijenta osjetljivijim / osjetljivijim na buduće događaje.

Koji je scenarij najbliži istini? Kako pacijent može odlučiti o svojoj razini aktivnosti? Koji su znakovi da postoji previše ili premalo aktivnosti?

Također, ako bi aktivnosti trebalo smanjiti: postoji li razlika između vrsta aktivnosti? Je li aktivnost koja se oslanja na slušanje ili ravnotežu gora od aktivnosti koja se ne oslanja na njih (npr. Slušanje predavanja u odnosu na šetnju ili sjedenje na stolici i čitanje)? Također, je li aktivnost za koju je poznato da iritira sluh (npr. U blizini trajne buke) ili ravnotežu (npr. Vožnja automobilom po planinskoj cesti s mnogo zavoja) lošija od ostalih vrsta aktivnosti? Jesu li tjelesne i mentalne aktivnosti jednako dobre / loše tijekom takvih epizoda ili postoji razlika?

Ne mogu vam dati stvarno profesionalno potkrepljeno mišljenje, ali moja ga majka ima, i možda bih *, ali nikada je nismo potvrdili (u mom se slučaju čini da je riječ o kroničnim neobjašnjivim migrenama koje se često manifestiraju kao vrtoglavica / mučnina). Iz njezinih iskustava i onoga što sam primijetio, nikakve aktivnosti nemaju utjecaja na samu bolest, ali bolest sama može učiniti aktivnosti * opasnima *. Primjerice, aktivnost koja zahtijeva ravnotežu bila bi nerazumna tijekom manjeg napada, ne zato što možete dodatno oštetiti osjećaj ravnoteže, već zato što možete ozlijediti * sebe *. Pa mislim da ...
.. to * stvarno * varira i u osnovi se svodi na vlastitu svjesnu prosudbu i udobnost pacijenta. Moja je majka, na primjer, odbila voziti vozilo za vrijeme blažih napada ili kad je osjetila da se jedan dogodio, baš kao politika, nekako poput toga kako odgovorna osoba nekome može dati ključeve automobila prije nego što popije. To je više vrsta "budite sigurni i udobni" stvari. Udobnost, također, na pr. neke ljude može iziritirati određena buka, pa bi ih, očito, trebali pokušati izbjeći. Drugi možda ne, pa tako i nema potrebe. Jako varira.
Jedan odgovor:
veritessa
2017-08-08 21:41:36 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Kratki odgovor: Nisam naišao ni na što što navodi da bi se pacijenti s blagom Meniereovom epizodom trebali načelno odmarati čak i ako se osjećaju dovoljno dobro za obavljanje aktivnosti. Dakle, mislim da bi pacijent trebao sam procijeniti što mu je ugodno raditi.

Duži odgovor: Meniereova bolest je bolest unutarnjeg uha i povezana je s iskrivljenjima osjetljivih membrana koje se nalaze u unutarnjem uhu. Osnovni uzrok nije u potpunosti razumljiv - razne teorije uključuju da je Meniereova bolest uzrokovana začepljenjem endolimfatične vrećice, genetikom, virusom ili problemom krvnih žila, ali nitko sa sigurnošću ne zna. Ako je osobi liječnik definitivno dijagnosticirao Meniereovu bolest, tada se liječenje usredotočuje na smanjenje simptoma. Tretmani uključuju šanse za život (ograničavanje unosa soli na 2-3 g dnevno, izbjegavanje kofeina / alkohola / nikotina / MSG-a koji su štetne tvari koje mogu pogoršati simptome na temelju njihovih učinaka u unutarnjem uhu, itd.). Tretmani također uključuju određene lijekove (koje je propisao liječnik, npr. Lijekove protiv mučnine poput proklorperazina.) Postoji i vestibularna rehabilitacijska terapija koja pokušava pomoći ljudima u ravnoteži i slušni aparati za probleme sa sluhom. Napokon, postoje neki kirurški zahvati koji bi mogli pomoći u određenim doista ozbiljnim Menierovim slučajevima koji ne reagiraju na bilo koji drugi tretman. U cijelom svom čitanju o Meniereu nisam uspio pronaći nijednu studiju koja bi sugerirala da bi se pacijenti trebali prisiliti da se odmore tijekom blage Meniereove epizode tijekom koje bi mogli obavljati razne aktivnosti. Na kraju, "slušati svoje tijelo" doista je dobar savjet: ako se pacijent osjeća sigurno i ugodno obavljajući određene aktivnosti tijekom blage epizode, vjerojatno je u redu; ako se počnu osjećati lošije, mogu zaustaviti to što rade ili to poduzimati sporije. Naravno, najbolja osoba koja bi odgovorila na ovo pitanje bio bi osobni liječnik pacijenta, budući da će liječnik znati punu povijest bolesti pacijenta i stoga će moći dati individualiziraniji odgovor. Izvor: Student sam medicine i pozvao sam se na članak o Meniereovoj bolesti u UpToDate, medicinskoj enciklopediji.

Lijep odgovor. Korištenje UpToDatea je u redu ako ste kliničar koji traži pomoć. Ali oslanja se na same reference. Da je UpToDate samo hrpa dokumenata / stanovnika / studenata medicine koji daju svoja mišljenja, bilo bi beskorisno. Dakle, kada odgovarate na ovakvo pitanje, trebali biste iz UTD-a povući barem jednu referencu za objavljivanje kako bi netko mogao provjeriti što govorite, čak i ako je to samo za čitanje sažetka.


Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 3.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...