Pitanje:
Kako pravilno izmjeriti tjelesnu temperaturu?
Boriss
2018-04-14 22:40:05 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Posjedujem Geratherm termometar. A upute kažu držati je ispod pazuha 4 minute.

Kad slijedim upute, tada mi je tjelesna temperatura 36,7 (nije bolesna). Pretpostavio sam da bi držanje termometra 10 minuta trebalo dati još preciznije očitanje. Ali tada mi je tjelesna temperatura 37,0 (bolesno).

Što nije u redu? Da li duže držanje termometra rezultira točnijim ili manje pouzdanim očitanjem? Zbunjen sam.

Ako ga utisnete u pazuh, trenje i znoj povisit će temperaturu. Također, ograničenja temperature ovise o mjestu mjerenja
Jeste li sigurni da u tome nema ništa više?
37,0 ne znači bolest. To je sasvim normalno.
Jedan odgovor:
Narusan
2018-04-14 23:22:30 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ukupno je poznato da su digitalni termometri vrlo netočni. 2 . Ako želite najtočnije očitanje, groznicu treba mjeriti rektalno, a ne aksilarno (u pazuhu) 1 .

Dakle, različita ograničenja vrijede za mjerenje aksilarne temperature:

U bolesnika starijih od 1 mjeseca, srednja razlika (SD) između tamoktalske i aksilarne temperature iznosila je 1,04 ° C (0,45 ° C); tako je aksilarna temperatura prilagođena dodavanjem 1 ° C, a nijedna prilagođena aksilarna temperatura nije se razlikovala od rektalne temperature za više od 1 ° C.

Usporedba rektalne, aksilarne i temperature čela , Arch Pediatr Adolesc Med

Bazalna tjelesna temperatura varira od 36,5 do 37,5 Celzijevih stupnjeva do Elsevier, 2017. 3 . Studije iz 2008. godine dopuštaju vrijednosti < = 38,3 stupnja. 4 . U vašem slučaju, vaše prvo čitanje bilo je 37,7 bazalne temperature (nije stvarno bolesno), a drugo 38,0 (možda malo bolesno).

Obje vrijednosti nisu točne za medicinsku diferencijalnu dijagnozu (aksilarna mjerenja i prilično se razlikuju), ali tjelesna temperatura ionako vam zapravo ne govori puno. Ako se osjećate bolesno, smatrajte se bolesnim. Osobno vjerojatno imam iznad pazuha iznad 37 stupnjeva ujutro nakon ugodnog sna i ako se ne osjećam bolesnim, ne bih se smatrao bolesnim ako mi je temperatura 0,3 iznad smjernica i ako mi nedostaju drugi simptomi bilo koje bolesti. hr />

1: ST ZengeyaI. Blumenthal, Suvremeni elektronički i kemijski termometri koji se koriste u pazuhu nisu točni , European Journal of Pediatrics

2: Istraga točnosti različitih vrsta termometara , Vrijeme njege

3: Luxem, Jürgen; Runggaldier, Klaus: Rettungsdienst RS / RH , Elsevier. 2017. Njemačka knjiga za bolničarsko obrazovanje

4: Laupland, B. Groznica u kritično bolesnog medicinskog bolesnika. , 2008.

Vidi također :

Mjerenje temperature za pacijente s vrućicom , Američki ljekarnici, 2008.

Postoji nešto između aksilarne i rektalne, zar ne? Iako je rektalna temperatura najtočnija, malo ljudi treba očitanja temperature istraživanja. Oralna temperatura prikladna je za rutinsku uporabu, a sigurno je praktičnija i manje neprikladna za većinu ljudi.
@CareyGregory Naravno, to je +1; no kako je OP želio pouzdano mjerenje i smatrao da je odstupanje 0,3 previše, da bi dobili najpouzdanije mjerenje, to trebaju učiniti rektalno. Ali - ne znam čemu služi temperatura. Pretpostavio sam da je OP htio otkriti jesu li bolesni, a temperatura nije velika odrednica ako nije gore.


Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 3.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...