Pitanje:
Maksimalna sigurna doza cinka tijekom 4-6 tjedana
aroth
2016-01-10 08:21:09 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Nakon refrakcijske kirurgije, liječnik je predložio uzimanje 1000 mg vitamina C dnevno kako bi se minimaliziralo ožiljak. Kad sam otišao po vitamine, primijetio sam i da postoji dodatak za koji se tvrdi da je dizajniran za podršku zdravlju očiju koji je također sadržavao vitamin C. Konkretno, sadrži:

  • 250 mg vitamina C
  • 200 IU vitamina E
  • 40 mg cinka (kao 50 mg cinkovog oksida)
  • 1 mg bakra

... po tableti . Preporučena doza je 1 tableta / dan, a ja bih morao uzeti 4 puta veću količinu da bih dobio 1000 mg vitamina C / dan.

Prema onome što mogu utvrditi, 800 IU vitamina E i 4 mg bakra nalaze se u sigurnim / podnošljivim granicama, međutim 160 mg elementarnog cinka prilično je veliko. Mogu pronaći samo nekoliko stanja u kojima se doze oko te razine preporučuju u terapijske svrhe:

  • Akne (do 8 tjedana)
  • Wilsonova bolest (u tijeku)
  • Makularna degeneracija (u tijeku)

Dakle, moje je pitanje koja je sigurna maksimalna doza cinka tijekom 4-6 tjedana? Prema onome što mogu pronaći, čini mi se da je najveći rizik taj što velike doze cinka dovode do nedostatka bakra (otuda i zašto je navikao na liječenje Wilsonove bolesti). Slijedi li stoga da bi 160 mg / dan trebalo biti u redu sve dok je dopunjeno s malo dodatnog bakra i ne nastavlja se dugoročno?

Jedan odgovor:
mozart_kv467
2020-02-28 02:50:29 UTC
view on stackexchange narkive permalink

U pravu ste, previše cinka može biti štetno, ali u vašem slučaju ste na gornjoj granici.

Dodaci cinka ne smiju prelaziti 40 mg dnevno za odrasle.Vi sve pojedinosti potražite ovdje: https://ods.od.nih.gov/factsheets/Zinc-Consumer/#h8

Nadam se da ovo pomaže.Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 3.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...