Pitanje:
Jesu li nitriti / nitrati u prerađenom mesu nezdravi?
Nate Barbettini
2015-04-02 18:32:13 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Moj prijatelj je gotovo desetljeće izbjegavao jesti bilo kakve konvencionalne prerađevine od mesa jer je čuo za rizik od raka i / ili problema s prostatom povezan s konzumacijom nitrita i nitrata koji se koriste kao konzervansi.

Vidio sam nekoliko studija koje sugeriraju da je to slučaj:

Koji je trenutačni medicinski konsenzus o tome? Je li poželjno izbjegavati prerađene mesne proizvode i bilo što drugo što sadrži nitrite i nitrate?

Jedan odgovor:
kenorb
2015-04-06 19:13:11 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Nitrati i nitriti uzrokuju veliku zabunu kod potrošača. Oni su prirodne molekule u povrću.

Nekoliko namirnica izvor je nitrata (soli) koji su normalni dio prehrane jer se prirodno javljaju i proizvode ih brojne vrste nitrificirajućih bakterija. Samo prekomjerne razine mogu uzrokovati zdravstvene probleme ( methemoglobinemija).

Natrijev nitrit i kalijev nitrit (soli) dodaju se sušenom i prerađenom mesu kao reducirajuće sredstvo (nasuprot oksidacijskom sredstvu) za usporavanje kvarenja i rast patogenih bakterija i za očuvanje njihove boje.

U prošlosti su nitriti i nitrati smatrani štetnim aditivima za hranu tamo gdje su smatrani kancerogenima, no nedavna istraživanja promijenila su naše ideje o učinci nitrita i nitrata na zdravlje, a nove studije ne pokazuju povezanost između njegova unosa i raka želuca ili jajnika. Štoviše, sada se smatraju ključnim hranjivim sastojcima za zdravlje kardiovaskularnog sustava promicanjem proizvodnje dušikovog oksida (NO). 2010, 2012

Međutim, pod određenim uvjetima, nitrit može stvarati nitrozamine, molekule koje uzrokuju rak u laboratorijskim životinjama. To se događa kada su nitriti izloženi jakoj vrućini tijekom kuhanja ili jako kiselim uvjetima (želučane kiseline), mogli bi stvoriti kancerogene nitrozamine 2006, 2007, wiki . Kao rezultat toga, američko Ministarstvo poljoprivrede utvrdilo je sigurnosne granice količine nitrita koji se koriste u mesnim proizvodima kako bi se smanjio rizik od raka u populaciji. To bi moglo ukazivati ​​na to da nitrosamini mogu biti kancerogeni za ljude.

Iako dostupni dokazi podržavaju pozitivnu povezanost između unosa nitrita i nitrosamina te raka želuca (GC) i raka jednjaka (OC), oni nisu konačni 2006, wiki .

Nedavno istraživanje sugerira da su nitritski konzervansi "utvrđeni kao sigurni" 2012 . Međutim, to ne znači da je prerađeno meso zdravo.

Vidi također:Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 3.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...