Pitanje:
Pojam koji pokriva polipe, dobroćudne i zloćudne izrasline
IlludiumPu36
2018-07-30 08:34:11 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Koji bi ispravan izraz bio za pokrivanje polipa, dobroćudnih i zloćudnih izraslina? Pokrivajući i hiperplaziju i displaziju valjda ...

The name of an investigation for colonic polyps?
No, I'm just seeking an overarching term to cover abnormal growth, both neoplastic and non-neoplastic (benign, pre-cancerous and malignant)
Dva odgovori:
Armatus
2018-07-30 15:23:18 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Dysplasia opisuje abnormalnu morfologiju ili diferencijaciju stanica bez utjecaja na brzinu proliferacije. Dysplasias može rezultirati povećanim brojem jedne vrste stanica kao rezultat smanjenja broja druge vrste stanica (npr. Zato što se prva vrsta ne razlikuje u drugu, ali ne zato što bilo koja stanica proliferira više nego obično).

Hiperplazija opisuje povećanu proliferaciju stanica što je rezultat adekvatnog odgovora na signal rasta. To uključuje, na primjer, hiperplaziju crvenih krvnih stanica kao rezultat hipoksičnog okruženja ili liječenja eritropoetinom.

Neoplazija pokriva sve oblike abnormalne proliferacije stanica. Za razliku od hiperplazije, neoplastične stanice se razmnožavaju bez obzira na prisutnost ili odsutnost signala rasta. Ako su neoplastične stanice ljepljive, mogu ostati zajedno kao nakupina i stvoriti tumor. Ako napadnu druga tkiva, oni su zloćudni i nazivaju ih i rakom.

Polipi su nenormalni "izrasline", tj. Dodaci izrasli iz tkiva koji se inače ne javljaju. Obično tkivo koje je samo izraslo nije abnormalno; nego postoje abnormalne količine signala koji zapovijedaju tkivu da raste. U ovom je slučaju polip obično hiperplastičan (povećan broj stanica), a ponekad i hipertrofičan (povećana veličina stanica). Polipi mogu napredovati do novotvorina, obično prvo benignih, a u kasnim fazama i malignih.

Jedini izraz koji opisuje i hiper- i neoplazije je "hiperproliferacija", što nije medicinski pojam. To još uvijek ne uključuje displaziju i ne mogu smisliti pojam koji bi to učinio. Možda "ne-nastajuće stanično ponašanje" ...

https://en.wikipedia.org/wiki/Dysplasia ima brzi pregled -plazija i -trofija.

Jan
2018-07-30 14:06:57 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Sveobuhvatni izraz za abnormalne izrasline je novotvorina ili, na latinskom, neoplsia:

Neoplazija je novi, nekontrolirani rast stanica koji nije pod fiziološkom kontrolom.

Abnormalni rast može biti:

  • Benigni: jak > rast, ali ne širenje ili uništavanje obližnjih tkiva
  • Maligno: napadanje obližnjih tkiva ili širenje na udaljene organe

Pojam tumor odnosi se na bilo koju abnormalnu lokaliziranu masu tkiva, bilo benignu ili zloćudnu.

Pojam polip obuhvaća svi tumori koji izrastu iz sluznice i strše u lumen organa.

Mmm, što je s rakom krvi?
Rak krvi je primjer "nenormalnog rasta" kao i svi drugi do sada spomenuti primjeri. Latinski izraz je neoplazija.


Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 4.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...