Pitanje:
Koja je razlika između upale i iritacije?
Franck Dernoncourt
2015-10-13 00:46:46 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Pitam se koja je razlika između upale i iritacije, posebno u kontekstu tendinopatija.

Moje razumijevanje temeljeno na MedlinePlus i Wikipediji je da je upala jedna vrsta upale.

Ponekad vidim da se dva pojma koriste sinonimno, na pr. u ovom članku Healthline:

Tetive su debele žice koje spajaju vaše mišiće s kostima. Kad se tetive nadraže ili upale , to se naziva tendinitis. Ovo stanje uzrokuje akutnu bol i osjetljivost, što otežava pomicanje zahvaćenog zgloba.

ili ovaj članak Sveučilišta Johns Hopkins:

Alergijski konjunktivitis je upala ili iritacija bistre sluznice koja oblaže unutarnje kapke i bjeloočnicu. Ova se sluznica naziva konjunktiva.

U kontekstu tendinopatija, smatrao bih da su sinonimi jer ne mogu smisliti niti jednu drugu vrstu iritacije osim upale, ali nisam siguran.

Jeste li slučajno istraživali ovo? Ako jeste, što ste pronašli (je li ovo bilo univerzalno? Je li neki izvor ušao u detalje?)
@anongoodnurse U pitanje sam dodao još istraživanja
Jedan odgovor:
user3176
2016-03-13 03:31:03 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Sljedeće proizlazi iz mog obrazovanja (MD).

U medicinskom području upala ima specifično značenje iako je njezina upotreba široka. Kad god vidite riječ koja završava s -itis , sufiks predstavlja upalu. Upala je odgovor vašeg tijela na neku vrstu okidača (poput infekcije, traume, protiv sebe (autoimune) itd.). Upala se obično definira kao "4-ili" koja su sljedeća:

  1. Rubor - crvenilo
  2. Dolor - bol
  3. Tumor - povećanje veličine (oticanje)
  4. Kalor - toplina

Oni su uzrokovani upalnim odgovorom koji u velikoj mjeri uključuje imune stanice.

Iritacija nije medicinski dobro definirana riječ. Koristimo ga da bismo značili da nešto samo reagira na okidač. Često ga koristimo za opisivanje upale laičkim izrazima. To nije nešto u što možete previše gledati. Bilo koja definicija rječnika bit će dobra. Konotacija je obično negativna (tako da je to općenito loše).Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 3.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...