Pitanje:
Koje zdravstvene podatke sadrži slina?
Jeb
2015-07-23 06:50:13 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Recimo da sam pljunuo u cijev i poslao je u laboratorij na analizu. Moje pitanje je, kakve stvari laboratorij može otkriti u mom pljuvanju? Znam da mogu dobiti vašu DNK, na primjer. Ili možete dobiti nekoliko bakterija u ustima i želucu.

Što još? Pretpostavimo da bih svakodnevno slao uzorak sline, kakve bi zdravstvene pokazatelje mogao pratiti?

Jedan odgovor:
Lucky
2015-07-23 21:48:37 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Mnogo tvari koje se mogu naći u krvi distribuiraju se u slini (ali u različitim koncentracijama) pa se slina kao biološki materijal može koristiti za širok spektar testova. Sve to ima svoje prednosti i nedostatke, a mnogi se još uvijek ne koriste rutinski. Važno je imati na umu da su u krvi tvari donekle povezane s proteinima plazme, a samo slobodna (nevezana) frakcija može proći u slini, pa je koncentracija u slini proporcionalna koncentraciji slobodne tvari u krv.

Pogledajmo neke moguće primjene:

Farmakokinetičke studije

Nadgledanje koncentracija određenih lijekova može biti korisno, a slina je dobar materijal za praćenje neutralne tvari, slabe kiseline ili slabe baze. Slina se često koristi u terapijskom praćenju lijekova, metaboličkom fenotipiziranju (određivanje aktivnosti metaboličkih enzima u pacijenta), praćenju usklađenosti i određivanju slobodne frakcije lijeka. Sve se koriste u visoko individualiziranim pristupima liječenju i ne koriste se rutinski.

Dijagnostičke aplikacije

To se može naći ako posjetite web stranice nekih laboratorija koji rade ove testove, i pogledajte što nude. Neki od onih koje sam pronašao uključuju:

 • ispitivanje steroidnih hormona (ovo je ubjedljivo najčešće koje sam pronašao)
 • ispitivanje peptidnog hormona
 • ispitivanje antitijela (za neke zarazne bolesti, HIV, npr. i moguće alergije)
 • postoji komercijalno dostupan test dušične sline

(pod testiranjem mislim - otkrivanje prisutnosti i određivanje koncentracije).

Ovaj postupak je definitivno neinvazivan i kao takav može biti vrlo prikladan kada se mora uzeti više uzoraka u određenim vremenskim razdobljima. To je često slučaj sa steroidnim hormonima i zato se slini može dati prednost krvi - uzimanje uzoraka sline manje je invazivno od venepunkcije.

S druge strane, postoje neka analitička ograničenja: slina je složena matrica i neke tvari u njoj ometaju analizu; koncentracija ispitivanih tvari obično je niska u slini, pa je osjetljivost metode problem. Te su osjetljive metode često napredne i sofisticirane, a mogu biti i prilično skupe.

Postoje i druge opcije koje se koriste ili proučavaju (neke su uspješne i ulaze u dijagnostičke svrhe, neke zahtijevaju daljnja istraživanja):

 • Markeri za sistemske maligne bolesti
 • Biomarkeri za oralne bolesti
 • Biomarkeri za neke autoimune bolesti
 • Uzorci forenzičke analize
 • Ilegalni lijekovi i njihovi metaboliti

Pretpostavljam da je vaše pitanje bilo iz znatiželje. Kliničku primjenu ovih testova, jesu li potrebne i isplative, te druga pitanja kliničkog opravdanja, liječnik mora odrediti u svakom pojedinačnom slučaju.


Zanimljivo:

Postoji nekoliko metoda prikupljanja. U nekima zapravo ne morate pljuvati u epruvetu - žvačete posebni tampon i stavljate ga u tubu, a slina se dobiva centrifugiranjem. Prilično uredno, ha? enter image description here

Izvor slike: priručnik s uputama za Salivette®


Reference:

 1. Rocky Mountain Analytical - Naši testovi - komercijalna web stranica, korištena samo kao primjer
 2. Diagnos-Techs, Inc. ™ - Zašto slina - komercijalna web stranica, koristi se samo kao primjer
 3. Analiza steroida u slini: pregled
 4. Slina kao dijagnostička tekućina


Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 3.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...