Pitanje:
Kako se mogu pregledati na rak jajnika?
ewitkows
2015-10-21 00:07:49 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Moja se supruga suočava s problemima neplodnosti, a prema izvještaju o vijestima NBC-a ( http://www.nbcnews.com/health/cancer/can-infertility-point-ovarian-cancer-risk-n447901) potencijalno se suočava s većim rizikom od karcinoma jajnika.

Kako moja supruga može dobiti odgovarajući screening \ ranu dijagnozu? Započinje li obično razgovor s obiteljskim liječnikom?

Što u tom kontekstu znače "pitanja plodnosti"? Je li jasno da ih ima vaša supruga, je li išta dijagnosticirano, je li vaša supruga zbog toga posjetila liječnika?
Jedan odgovor:
YviDe
2015-10-21 00:33:25 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Testovi koji mogu pomoći u otkrivanju raka jajnika su pregledi zdjelice, transvaginalni ultrazvuk i neki testovi krvi. 1 Barem s prva dva obično radi ginekolog, a oni su stručnjaci koji znaju maglu o raku jajnika, pa bi, ako je moguće, vaša supruga vjerojatno trebala razgovarati s jednim od njih. Ako vaša supruga nema ginekologa, liječnik opće prakse (pretpostavljam da to znači "obiteljski liječnik") može je barem uputiti k njemu.

Napominjemo da:

Ne postoji standardni ili rutinski probirni test za jajnike, jajovod i primarni peritonealni rak.

Dakle, ovi testovi ga možda neće ni otkriti ako postoji.

Nije dokazano da skrining raka jajnika smanjuje stopu smrtnosti od te bolesti.

Čak i ako se otkrije, možda neće pomoći.

Budući da spominjete probleme s plodnošću, vaša bi supruga ipak poželjela posjetiti ginekologa koji bi ionako obavio pregled zdjelice i transvaginalni ultrazvuk kako bi provjerio uzrok neplodnosti.

Iz vašeg izvora, važna sitnica: "Ne postoji standardni ili rutinski probirni test za otkrivanje jajnika, jajovoda i primarnog peritonealnog karcinoma. Dokazano je da skrining za rak jajnika ne smanjuje stopu smrtnosti od te bolesti."
@anongoodnurse da, pročitao sam to. Pitanje je još uvijek bilo "kojem liječniku otići", a ne "ima li screening smisla" .. Bože, glasanje protiv na ovoj stranici stvarno je izvan kontrole ...
"Kako moja supruga može dobiti odgovarajući screening \ ranu dijagnozu?" je također dio pitanja i trebao bi (po mom mišljenju) biti odgovor. Ima potencijal učiniti nešto dobro. DV-i nisu ništa izvan kontrole od UV-a, kojih ste već dobili. Žalbe na rijetke DV lako je odbiti.
Hvala na povratnim informacijama svima, jako cijenjeni (posebno za tako osjetljivu temu). @YviDe da, mojoj ženi su dijagnosticirani problemi s plodnošću, PCOS i endometrioza (svi spomenuti u članku NBC-a), a kao momak naučio sam PUNO više o ženskoj anatomiji nego što sam ikad mario =] Međutim, sve zanimljive i korisne informacije, još jednom hvala što ste odvojili vrijeme.


Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 3.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...