Pitanje:
Jesu li nealergijski, nepatogeni rinitis povezani s vrućicom?
Remi.b
2019-06-02 20:05:14 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Među uobičajenim uzrocima rinitisa su

  • iritanti
  • vremenske promjene
  • infekcija (npr. prehlada)
  • alergija (npr. peludna groznica)

Jedan od načina razdvajanja infekcije od alergije u prisutnosti rinitisa je prisutnost / odsutnost vrućice. Zapravo, alergije nikad ne pokreću vrućicu (vidi Zašto alergije ne uzrokuju vrućicu?), dok infekcije to često čine.

Mogu li nealergijski, nepatogeni rinitis (npr. vremenske promjene) također biti povezane s vrućicom?

Jedan odgovor:
Jan
2019-06-03 14:13:35 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Prehlada koja je akutna virusna infekcija nosa rijetko je povezana s vrućicom kod odraslih ( Canadian Medical Association Journal; DPHHS Montana).

Alergijski rinitis obično ne izaziva vrućicu; ne spominje se kao simptom na glavnim kliničkim web stranicama ( Emedicina; klinika Mayo; MedlinePlus). News In Health kaže da alergijski rinitis "nikada" ne uzrokuje vrućicu, dok Journal of Alergy and Clinical Immunology kaže da se vrućica "rijetko može naći u bolesnika s alergijskim rinitisom."

Nealergijski rinitis (nadražujući, vazomotorni, hormonalni, medikamentozni, ukusni, senilni itd.) također nije povezan s vrućicom prema različitim izvorima ( Emedicine; klinika Mayo; Svjetska alergijska organizacija; alergija). Nakon nekih daljnjih istraživanja, čini se da nema dokaza da bi nealergijski, neinfektivni rinitis bio povezan s vrućicom, ali ne mogu isključiti mogućnost koja bi ponekad mogla biti.

U zaključak, odsutnost vrućice ne pomaže (puno) u određivanju vrste rinitisa.Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 4.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...