Pitanje:
Može li izazvana gluhoća izliječiti šum u ušima
Blake Asher
2018-03-05 07:28:56 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Neki oblici zujanja u ušima nastaju oštećenjem mikroskopskih dlačica u unutarnjem uhu koje nakon oštećenja mogu slati električne signale koji uzrokuju zvuk zvona. Pa zar to ne bi značilo da bi samo potpuno uklanjanje dlačica izliječilo tinitus? Nagluhost bi nastala, ali nekim bi ljudima život bez zvuka vjerojatno bio draži od stalnog zvonjave.

Mnogi bi to mogli pomisliti, ali sumnjam da bi tako razmišljali i mjesecima kasnije.
Ovo su špekulacije i prekid teme.
@GrahamChiu To zasigurno nije nagađanje i koristi se klinički. Pogledajte moj odgovor.
Pitanje je oko receptora, a ne živaca. Obraća li se vaš odgovor na stvarno pitanje osim teorijom?
Teorija nije loša stvar. Gotovo sve u biologiji rješava se teorijom. Teorija da je percepcija fenomen u mozgu i da slušni živac prenosi osjetne informacije od stanica dlake do mozga nije kontroverzna. Čini se da OP pretpostavlja da je najjednostavniji način nagluhosti lezija stanica dlake; u kliničkoj praksi su umjesto toga korištene lezije slušnog živca, s mješovitim rezultatima. Odgovor je isti.
Jedan odgovor:
Bryan Krause
2018-03-09 01:59:00 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Kratki odgovor

Ponekad (i da, zaglušivanje se koristilo kao tretman za neke pacijente).

Tinitus ima više uzroka

Iako mehanizmi tinitusa nisu u potpunosti razumljivi, mnogi oblici trajnog tinitusa nisu uzrokovani aktivnošću u stanicama dlake. Umjesto toga, uzroci uključuju slušna područja mozga izvan unutarnjeg uha, vjerojatno zbog onih sklopova koji više ne primaju ulaz koji su dobivali nakon oštećenja pužnice.

Oštećenje sluha na određenim frekvencijama ubija stanice dlake (uzrokuje gluhoću) i također uzrokuje zujanje u ušima. Stoga se gluhoća kao lijek za tinitus čini ne samo nepoželjnom, već u tim slučajevima prilično kontraproduktivnom.

Suprotno tome, kohlearni implantati u nekim su slučajevima smanjili tinitus, a to je zapravo suprotno rješenje: obnavljanje neke verzije izgubljeni sluh, umjesto uklanjanja ostataka.

Oglušivanje može biti lijek za periferni (podrijetlom iz uha) tinitus

Čini se da neki oblici tinitusa imaju periferno podrijetlo. Na primjer, tinitus se može pojaviti kada postoji selektivni gubitak vanjskih, ali ne i unutarnjih stanica dlake u regiji pužnice. U tom kontekstu, lezija tih unutarnjih stanica dlake mogla bi možda riješiti problem, a istovremeno zaglušiti pacijenta na tim frekvencijama. Međutim, nisam svjestan kirurškog postupka koji može uspješno proizvesti takvu selektivnu leziju (molim da komentira ako netko zna drugačije).

Liječenje zujanja u ušima lezijom slušnog živca (čime zaglušuje pacijenta) može izliječiti šum u ušima kod nekih pacijenata. Međutim, zaglušivanje pacijenta prilično je težak postupak.

Sažetak

Ukratko, tinitus se odnosi na niz stanja, a ovisno o uzrocima u određenog pacijenta, mogu biti prikladni potpuno različiti postupci. Oglušivanje može izliječiti šum u ušima u nekim neodoljivim slučajevima, ali je u drugim slučajevima potpuno neprikladno.


Reference

Arts, RA, George, EL, Stokroos, RJ, & Vermeire, K. (2012). kohlearni implantati kao liječenje zujanja u ušima kod jednostrane gluhoće. Trenutno mišljenje u otolaringologiji & kirurgija glave i vrata, 20 (5), 398-403.

Baguley, D. M. (2002). Mehanizmi tinitusa. Britanski medicinski bilten, 63 (1), 195-212.

Baguley, D. M., & Atlas, M. D. (2007). Kohlearni implantati i zujanje u ušima. Napredak u istraživanju mozga, 166, 347-355.

Hesse, G. (2016). Dokazi i nedostatak dokaza u liječenju tinitusa. Laryngo-rhino-otologie, 95, S155-91.

Jackson, P. (1985). Usporedba učinaka osmog živčanog dijela s lidokainom na zujanje u ušima. The Journal of Laryngology & Otology, 99 (7), 663-666.

Pulec, J. L. (1995). Odjeljak pužnog živca za neizlječivi šum u ušima. Uho, nos, & journal za grlo, 74 (7), 468-470.

@AliceD je malo izmijenio vaše uređivanje; na daljnje razmišljanje ne volim uzvodno ili nizvodno.
Uzvodno = od krajnjeg organa do mozga, čini mi se u redu, što god izmuzi vaš Jersey ;-)
Ali nizvodno se koristi u značenju "nakon" u nizu. Nijedno nije potpuno prikladno jer vaše uređivanje ističe hahaha


Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 3.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...