Pitanje:
Zašto se preporučuje plastične boce s vodom ne izlagati sunčevoj svjetlosti?
Attilio
2015-04-19 19:33:00 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Postoji li tvar koja se oslobađa kada sunce ili neki drugi izvor topline zagrije plastičnu bocu (npr. PET)? Jesu li ove tvari opasne po ljudsko zdravlje?

Napomena o materijalima: Ne znam razlike između PET-a i drugih vrsta plastike poput polikarbonata, pa ako postoje razlike u pogledu izloženosti različitim vrstama materijala (koristi se za hranu i piće) na sunčevu svjetlost, slobodno dodajte onoliko podataka koliko smatrate korisnim savjetima o ljudskom zdravlju.

Imate li referencu tko to preporučuje?
Patrick, to je obično napisano na bocama.
Možete li pojasniti da li vas zanimaju samo PET boce ili također polikarbonatne boce?
Jedan odgovor:
Ropstah
2015-04-20 01:27:16 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ako govorimo o samoj posudi i kemikalijama koje bi mogao ostaviti na proizvodu koji se konzumira, tada su ti strahovi uglavnom povezani s činjenicom da je BPA (bisfenol A) prisutan u polikarbonatnim bocama i s negativnim učincima mozak i razvoj na reproduktivne organe miševa.

Međutim, kada se usporede i povežu s ljudima, čini se da učinci nisu toliko pogubni za ljudsko zdravlje, vidi: http://www.bisphenol-a.org/whatsNew/20080205.html

Pa, povezana referenca je Američkog vijeća za kemiju, koja je industrijsko trgovinsko udruženje za kemijske tvrtke.
Istina, ali uključuje i reference na TNO, neovisnu istraživačku organizaciju. Također su proveli istraživanje kako bi otkrili jesu li zaostale opasne kemikalije zbog izlaganja sunčevoj svjetlosti ili zagrijavanju. Također su zaključili da to nije slučaj. Opasnosti bi mogle biti povezane s punjenjem kanistara i bakterija koje bi mogle narasti s vremenom.
Vaš bi odgovor mogao biti pojačan ako nađete neke reference osim Kemijskog vijeća, objavljene na promocijskoj web stranici BPA.


Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 3.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...