Pitanje:
Rizici darivanja krvi s autoimunim bolestima
YviDe
2015-11-08 17:47:16 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ljudima s autoimunim bolestima općenito je zabranjeno ili ih se odvraća od davanja krvi. Primjer:

Osobama koje imaju autoimune bolesti (poput autoimune bolesti štitnjače, ankilozirajući spondilitis) savjetuje se da ne daju krv. To je zato što postoji mali rizik od uzročnika poremećaja imunološkog sustava i simptomatskih bolesti kod pacijenata koji primaju krv od darivatelja s autoimunim bolestima.

izvor

Ima li u literaturi više podataka o slučajevima? Posebno me zanima dio "koji uzrokuje simptomatsku bolest kod pacijenata koji primaju krv".

Jedan odgovor:
HDE 226868
2015-11-29 21:49:29 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Svjetska zdravstvena organizacija objavila je izvješće pod nazivom Odabir darivatelja krvi: Smjernice za procjenu prikladnosti darivatelja za darivanje krvi. Na temelju pregleda znanstvenih studija i druge literature, sadrži detaljne preporuke za uspostavljanje programa darivanja krvi, uključujući davatelje koji trebaju prihvatiti ili odbiti.

Spominje se nekoliko autoimunih bolesti. Iz odjeljka koji se ne prenosi (stranica 49) imamo

5.1.4 Trombocitopenija
Pojedinci s trombocitopenijom ne bi trebali biti prihvaćeni kao darivatelji krvi zbog rizik od krvarenja na mjestu venepunkcije i zato što kronična trombocitopenija može biti povezana s ozbiljnom osnovnom hematološkom ili nekom drugom sistemskom bolešću. Anamneza autoimune trombocitopenije u prošlosti nije kontraindikacija za darivanje krvi, čak i ako se liječi splenektomijom, pod uvjetom da je potencijalni davatelj već pet godina bio zdrav bez dokaza relapsa (64).

Specifični razlog odbijanja ovdje je dvojak: Mogućnost krvarenja i sekundarnog, ozbiljnijeg stanja. Međutim, prvi je rizik uobičajen za sve hematološke bolesti. Odjeljak se poziva na odabir smjernica iz UK Transfuzija krvi za transplantaciju krvi &. ​​

Postoji cjelovit odjeljak posvećen "Imunološkim bolestima" (koje vjerojatno obuhvaćaju autoimune bolesti) (stranica 57):

5.6 IMUNOLOŠKE BOLESTI
Pojedincima sa sistemskim imunološkim bolestima općenito je loše i zato nisu prikladni za darivanje krvi. Darovatelje treba ispitati o ozbiljnoj alergiji na materijale koji se koriste u uzimanju krvi, poput lateksa ili dezinficijensa kože, kako bi se izbjegao kontakt s tim materijalima. Prijavljen je pasivni prijenos IgE transfuzijom krvi, ali ne mijenja kriterije prihvaćanja (129,130,131).

Iako nema dokaza o šteti koja je posljedica darivanja krvi osoba koje su imale anafilaksiju, trajna odgoda takvih osoba preporučuje se kao mjera predostrožnosti (70).

Napomena da preporuka uglavnom proizlazi iz pretpostavke da su ove bolesti ozbiljne i da bi stoga mogle nanijeti ozbiljnu štetu primateljima krvi tih darivatelja. Navedeni izvori su tri studije o potencijalnoj prenosivosti IgE i jedan opći skup preporuka davatelja krvi.

Kasniji odjeljak govori o općim bolestima središnjeg živčanog sustava (stranica 58):

5.8 BOLESTI SREDIŠNJEG NERVNOG SUSTAVA
Procjena prikladnosti potencijalnih darivatelja sa stanjima u središnjem živčanom sustavu trebala bi uzeti u obzir dobrobit darivatelja i rizik od transfuzije i prijenosa varijante Creutzfeldt-Jakobove bolesti (vCJD).

Preporučuje se odgađanje gotovo svih darivatelja s bolestima središnjeg živčanog sustava (epilepsija, multipla skleroza, itd.), iz nekoliko razloga:

  • Nedostatak potpunog razumijevanja uzroka bolesti (vidi odjeljak o multiploj sklerozi)
  • Strah da bi darivanje krvi moglo dovesti do štetnih učinaka na donora (vidi odjeljak o epilepsiji)
  • Mogućnost prijenosa varijante Creutzfeldt-Jakobove bolesti ( vCJD).

Neke od njih još nisu podržane studijama, iako su pokušani da se dokažu / opovrgnu. Primarna je zabrinutost da neke varijante ovih bolesti nisu dovoljno poznate i da bi mogli postojati štetni učinci kojih liječnici nisu svjesni. To je zabrinutost koju sam citirao na raznim web mjestima programa darivanja krvi.

Napokon, postoji generički odjeljak o lijekovima (stranica 64). To se vraća na odgađanje nekih darivatelja s trombocitopenijom, ukoliko trenutno bolest može biti neprihvatljiva za doniranje. U tim bi se slučajevima lijek mogao prenijeti krvlju, čime bi se moglo naštetiti primatelju:

6.2 LIJEKOVI
Kriteriji odgađanja za lijekove koje donatori trebaju uzeti uzimajući u obzir osnovno stanje za koje se uzima lijek, farmakokinetička svojstva lijeka i učinak lijeka na kvalitetu ili sigurnost darovane krvi (146,147,148). Darivatelji ne bi smjeli izostavljati redovite lijekove kako bi prisustvovali sesiji darivanja krvi.

Nema objavljenih dokaza da su lijekovi u darivanoj krvi uzrokovali štetne učinke kod pacijenta na transfuziji, iako je malo vjerojatno da bi takvi događaji biti prepoznat. Zakonodavstvo Europske unije zahtijeva privremenu odgodu na temelju "prirode i načina djelovanja" lijeka (149).

Opet, iako je ta mogućnost proučena, malo je dokaza koji to potkrepljuju gore. Programi darivanja krvi savjetuju se da odgađaju potencijalne darivatelje u nekim slučajevima iz opreza.


Postoje neke autoimune bolesti koje neće automatski zabraniti darivanje krvi. Među njima su astma i neki slučajevi reumatoidnog artritisa i hipotireoze. To su manje ozbiljne autoimune bolesti, a također su dobro poznate i izlječive, što znači da se neki od ranije spomenutih rizika ne odnose na njih.

Wow, taj je vodič stvarno dobro otkriće! Samo sam na brzinu pogledao, i na primjer, oni zapravo preporučuju primanje darivatelja s autoimunim hipotireozom, astmom i blagim reumatoidnim artritisom. Zanimljiv! (možete li to nekako urediti, usput? Ne želim se petljati s vašim odgovorom, ali mislim da bi to vjerojatno trebalo biti unutra)
@YviDe Naravno. Upravo sam ga dodao.
Dobrodošli na stranicu. Odličan odgovor! (Znam da ne bismo smjeli koristiti komentare na ovaj način, ali, vau!)
Sad ako je netko to stvarno slijedio i pustio ljude poput mene da daruju krv: - /


Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 3.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...