Pitanje:
Kako mi ustajanje i kretanje pomažu u oporavku od operacije?
Kate Gregory
2016-01-30 21:59:54 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Upravo sam obavio laparoskopsko uklanjanje žučnog mjehura, učinjeno kao dnevna operacija. Pušten sam otprilike 3 sata nakon početka operacije. List papira koji su mi poslali kući naglašava važnost ustajanja i kretanja. Nastavite s uobičajenom rutinom u granicama svoje nelagode, nagovaraju me.

Prije otprilike godinu dana rođaku je uklonjeno laparoskopsko slijepo crijevo i proveo je nekoliko dana u bolnici. Ponovno ustajanje i kretanje smatralo se vitalnim. Pratio sam ga u mnogim premještanjima krugova na podu, iv stupu i slično.

Zašto ovo pomaže? Što se događa fiziološki kada hodate uokolo (iako vas boli pakao i propadnete u hladan znoj), a ne odmarate? Koristi li se neki tjelesni proces? Što se događa s ljudima koji se ne kreću?

Tri odgovori:
anongoodnurse
2016-01-31 05:43:48 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ovo je široko pitanje, ali evo samo nekoliko glavnih stvari koje treba uzeti u obzir nakon kirurškog zahvata. Rana pokretljivost već se dugi niz godina pokazala glavnim prediktorom postoperativnog ishoda, čak i u nečemu poput prijeloma kuka, gdje biste mislili da je odmor obavezan. Brzost kojom se čovjek vraća na predoperacijsku razinu neovisnosti u svakodnevnim aktivnostima smanjuje postoperativni morbiditet i optimizira psihološku dobrobit.

Komplikacije "mirovanja"

Postoperativne plućne komplikacije, posebno atelektaza i upala pluća vodeći su uzrok postoperativnog morbiditeta i smrti. Zatvorenost u krevetu vrlo je ozbiljan čimbenik rizika za atelektazu i upalu pluća. Nakon operacije - posebno operacije gornjeg dijela trbuha - bolno je dovoljno duboko disanje potrebno da se spriječi određeni stupanj plućnog kompromisa. Ako ste ustali i krećete se, dobrovoljno i nehotice udahnut ćete više i dublje nego što ćete odmarati (karakterizirani plićim disanjem), posebno ako uzimate lijekove protiv bolova.

Venska zastoj i tromboembolija se često javljaju postoperativno u bolesnika koji ostaju nepokretni. To se u velikoj mjeri može spriječiti jednostavnom ambulacijom. Svakako boli hodati nakon operacije, ali puno je bolje od patnje od plućne embolije koja se uglavnom može spriječiti.

Treba uložiti sve napore kako bi se ojačali postoperativni pokreti, što je moguće s odgovarajuće ublažavanje boli.

Gubitak snage

Oslonac za krevet rezultira gubitkom mišićne mase i postupno većom slabošću. Iako to nije toliko važno razmatranje kod mlađih odraslih kao starijih, ipak je značajno i, opet, u velikoj mjeri moguće spriječiti. Kretanje poboljšava oporavak snage, apetit, smanjuje stres i sveukupno povećava osjećaj dobrobiti.

Lijekovi protiv bolova

Opioidni lijekovi koji se obično daju perioperativno mogu usporiti rad crijeva tako da gotovo miruju (zove se ileus ) i mogu rezultirati bolnim nakupinama plinova i zatvorom. Pokretne promjene, a u manjoj mjeri i prehrambene promjene, potiču crijeva da budu manje troma, kao i prelazak na neopioidne lijekove protiv bolova.

Zašto "odmarati"?

Većina ljudi misli da je zacjeljivanje narušeno ranim kretanjem nakon operacije. Iako je to istina za neke operacije, za sve njih to nije daleko. Kada rizik od odmora nadmaši koristi, cilj je pokrenuti pacijente.

Atelectasis
Postoperativna atelectasis i upala pluća
Upravljanje pacijentima u brzom kirurškom zahvatu

Da se tome doda: OP pita "Što se fiziološki događa kad hodate uokolo?" i ovdje cirkulaciji u limfnom sustavu (koji je dio imunološkog sustava, ali koji nema pumpu, za razliku od kardiovaskularnog sustava) pomažu kontrakcije mišića.
@user7761803 - Ako kažete da je limfna cirkulacija važna jer sprečava infekciju, ne slažem se. Ako kažete, "usput, pomaže limfnoj cirkulaciji", onda se slažem. Najveći problem s naslonom za krevet nije infekcija. To je slabost, stvaranje tromba (ugrušci) i atelektaza. Duboki udisaji sami se bore protiv atelektaze i upale pluća. Da, daju vam one male uređaje za poticanje dubokih udisaja, ali kretanje dok vas boli stvarno vas duboko udiše; Znam to iz iskustva.
Kate Gregory
2016-02-01 21:30:08 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Prihvatio sam odgovor, ali želim dodati jedan svoj s još nekoliko detalja koje sam uočio dok prolazim kroz postupak (danas je 5. dan.)

Prvo, ovo je nešto što možete učiniti kako biste si pomogli da se osjećate bolje. U usporedbi s ležanjem u krevetu, u bolovima, dosadno, moguće usamljeno i uplašeno, i nisam siguran što će se sljedeće dogoditi, samo se čeka da ozdravi. Ako vam date nešto što možete učiniti, a što će poboljšati sebe, poboljšat će vas samo po sebi, čak i ako se ništa fiziološko nije događalo.

Drugo, stvarno djeluje. Velika većina boli i truda jednostavno je u tome da stanete na noge. Prilično sam dramatično primijetio da sam se, nakon što sam poduzeo 5 ili 10 koraka, počeo osjećati puno bolje. Moja bol se smanjila, snaga porasla. Nisam siguran je li to zbog povećane brzine otkucaja srca i disanja ili povratka vene iz hodanja, ali nedvojbeno je došlo do poboljšanja samo zbog hodanja. Nekoliko bih puta prešao pješačku udaljenost koju sam si zadao i želim to učiniti dvostruko ili trostruko, jer mi je to činilo bolje.

Treće, dok ležite u krevetu, sve je ludo teško. Da biste posegnuli i uzeli svoje piće, moglo bi biti uključeno 10 ili više različitih pokreta, od kojih svaki boli. Samo malo pomicanjem težine ili pomicanjem centimetra ili dva na jednu stranu morate se boriti protiv gravitacije, vući tijelo o krevet itd. Puhanje nosa, pijenje, promjena neugodnog položaja - te je stvari preteško učiniti. Ali kad ste okomiti, daleko je manje posla malo se nagnuti ili malo okrenuti. Dakle, bolje pazite na svoje potrebe. To znači da je manja vjerojatnost da ćete biti dehidrirani, ili ćete imati kašalj od stvari koje ste šmrkali i progutali, a koje ste trebali ispuhati, ili da će vas boljeti ako sat vremena lažete pogrešno. To je još važnije kod kuće gdje nemate krevete na kojima možete ležati gore-dolje ili stolova koji se prebacuju preko kreveta kako bi stvari bile nadohvat ruke.

Četvrto, kao i kod mojih prethodnih operacija na trbuhu, primjećujem da često moram piljati, a da uopće ne osjetim taj osjećaj potrebe za mokrenjem. Budući da sam ionako ustao i krećem se, mogu svratiti do WC-a i provjeriti trebam li ići. Nepromjenjivo se osjećam puno bolje, s velikim smanjenjem boli i poboljšanjem pokreta, nakon što mi se mjehur isprazni. Ali nisam osjetio poriv koji bi me nagnao da prođem kroz bol uspravljanja kako bih se riješio.

Peto, ako je to norma, posebno u bolnici, to olakšava uočiti ljude koji se ne oporavljaju očekivanim tempom. Ako svi 5-6 dana leže u krevetu i čekaju da se poprave, neki od njih će biti teško bolesni, ali možda nećete primijetiti. Ako svi ustanu i hodaju okolo, onaj tko ne može stršit će poput bolnog palca i njihova će infekcija ili što god već prije biti primijećeno satima ili čak danima.

Iako još uvijek nisam načisto s tim Točan mehanizam koji čini ovaj rad, mogu izvijestiti da zaista djeluje, na vrlo maloj vremenskoj skali. Ako se osjećate grozno, ustajanje i hodanje jedne minute mogu vam pomoći da se osjećate bolje. I dalje smatram ovaj kontra-intuitivan, ali zadovoljan sam što je to standardni postupak u kojem ja (i moj rođak) živim, jer je očito koristan.

Rana Prathap
2016-01-31 00:48:10 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Možda je više razloga zašto vam je liječnik savjetovao da se krećete nakon operacije.

Jedna od uobičajenih tema koje slijedi većina kirurga je izbjegavanje duboke venske tromboze i plućne embolije. Nakon operacije, ako su pacijenti predugo u krevetu, krv se nakuplja u njihovom mišiću potkoljenice gdje postoji sekundarna pumpa za krv koja je aktivna samo ako ti mišići rade. Udruživanje krvi u telećim mišićima povećava rizik od stvaranja ugrušaka u njima, a ti ugrušci mogu se poslati u pluća uzrokujući plućnu emboliju. Akutna plućna embolija potencijalno je životno opasna država i zahtijeva hitno liječenje. Dakle, ako je pacijent u riziku od razvoja plućne embolije prije operacije, liječnik će vam htjeti što prije ući na noge. Ali ako pacijent ima previše poteškoća tijekom hodanja, postoji oprema poput masažera za tele koji rade taj posao. Također, rano ustajanje pacijenta stvara pozitivan stav i pokazalo je da poboljšava i ubrzava oporavak kod pacijenata.

Ipak, postoje uvjeti u kojima liječnik želi da se apsolutno odmarate u krevetu, poput stanja u kojima postoji povećani rizik od pucanja šava zbog povećanih bolova u trbuhu. Dakle, ako imate previše nelagode, onda biste to htjeli razgovarati sa svojim liječnikom.

Vaša je veza zanimljiva. Moje pitanje je ** zašto? **. Izbjegavanje krvnih ugrušaka je, kako kažete, relevantno za osobe kojima prijeti opasnost. Ali ovo je opći savjet za sve koji su operirani. Zanima me što se fiziološki događa jer moja intuicija kaže da bi odmor bio bolji
@KateGregory - Nisam siguran zašto ne smatrate da je ovo odgovor. "Zašto", tražite li fiziološke razloge (funkcija trombocita, itd.)? Imate li fiziološki razlog da vjerujete svojoj intuiciji?


Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 3.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...