Pitanje:
Zašto se igle nižeg profila ne koriste za vađenje krvi za krvne pretrage?
Zuch
2016-06-09 21:14:51 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Rečeno mi je da se tijekom darivanja krvi koriste igle nižeg profila (šire igle) kako bi se smanjila šteta na eritrocitima. Ako je vjerojatnost oštećenja izvučenih eritrocita veća kod igala višeg profila, zašto se onda koriste za vađenje krvi za krvne pretrage? Ne provjeravaju li se eritrociti tijekom krvnih pretraga?

Razmišljam jer više bole i / ili brže vade krv. Redoviti okus krvi može zauzeti jednu ili dvije male epruvete, a ne cijela IV pakiranja krvi.
Jedan odgovor:
Sæmundur Rögnvaldsson
2018-10-22 22:28:27 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Veličine mjerača utječu na crvene krvne stanice (RBC). Međutim, to se uglavnom odnosi na visoki raspon s 23 mjerne igle (i više) koje predisponiraju uzorak hemolizi (uništavanju eritrocita) što uzrokuje probleme kod nekih krvnih pretraga (naime CBC). Velike igle imaju vlastite probleme poput povećanog rizika od stvaranja suza u krvnoj žili s pripadajućom boli itd. I neuspjeha u uzimanju uzorka krvi. Ove se velike igle trenutno preporučuju samo za darivanje krvi, kako za sprečavanje hemolize, tako i za ubrzavanje postupka darivanja, jer omogućuju veći protok krvi od manjih igala.

Dakle, ukratko, velike igle nisu bez svojih vlastiti problemi, tako da se igle manje trebaju koristiti za većinu uzorkovanja krvi. Međutim, to može stvoriti probleme ako je igla vrlo mala.

Izvor: Smjernice WHO-a za vađenje krvi: Najbolje prakse je flebotomija, 2010.Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 3.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...