Pitanje:
Ima li mentol terapeutski učinak na bolne ili upaljene mišiće i tetive?
rumtscho
2015-09-16 22:20:09 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Koristim gel za bolove u mišićima nakon sporta. Njegovi aktivni sastojci navedeni su kao ibuprofen i levomenthol. Količina mentola dovoljna je da osjetite prilično obamrlost / peckanje možda pola sata nakon nanošenja.

Ibuprofen je čist. Ali pitao sam se o mentolu. Ima li izravnog fiziološkog učinka na bolne mišiće i tetive? Postoje li dokazi da on sinergira s ibuprofenom ili da je koristan za iste pritužbe? Postoje li medicinske indikacije za upotrebu ove kombinacije umjesto da se pravi gel samo s ibuprofenom?

Samo još jedna činjenica: mnogi takvi gelovi imaju i kapsaicin zajedno s mentolom. Kapsaicin izaziva osjećaj pečenja (aktiviranjem TRPV kanala), a mentol hlađenje.
Jedan odgovor:
Lucky
2015-09-17 06:31:30 UTC
view on stackexchange narkive permalink

U znanstvenoj literaturi postoje dokazi o analgetičkim učincima mentola. Proučavan je na ljudima i pokazao se nadmoćnijim od leda kod odgođenih bolnih mišića ; u placebo kontroliranoj, trostruko slijepoj, unakrsnoj kliničkoj studiji gel na bazi mentola akutno je smanjio bol u ispitanika sa simptomima sindroma karpalnog kanala. Kod miševa blokada naponskih kanala Na-kanala leđnih ganglijskih neurona korijena rasvijetlila je potencijalne mehanizme analgetskog djelovanja.

Evo ključnih dijelova ovih studija:

Usporedba topikalnog mentola s ledom na bolovima, izazvanim tetaničnom i dobrovoljnom silom tijekom odgođene mišićne bolnosti pokazala je da:

U usporedbi s ledom, topikalni mentol- analgetik na bazi smanjio je opaženu nelagodu u većoj mjeri i omogućio stvaranje većih tetanskih sila. [...] Promjene tetanske sile ilustrirale su značajan glavni učinak za tretmane (p< 0,05; ES = 1,1) s topikalnim analgetikom na bazi mentola koji omogućuje 116,9% veću tetaničku silu (89,4 N ± 60,7) izlaznog učinka od tretmana ledom (41,2 ± 43,6). [...] Postojala je značajna (p = 0,025; ES = 1,2) razlika u percepciji bolnosti s VAS ljestvicom između primjene leda i lokalnog analgetika na bazi mentola. Percepcija bolnosti bila je 63,1% manja primjenom lokalnog analgetika (1,1 ± 0,4) u odnosu na led (3,1 ± 1,7).

U ovoj studiji mentol je primijenjen u obliku 3,5% gela (Biofreeze ®) bez znatne sile ili trljanja tijekom nanošenja.

Osim osjećaja hlađenja koji se pripisuje aktivaciji TRPM8 kanala u ovoj i drugim studijama, još jedna studija ( Ublažavanje boli od mentola kumulativnom inaktivacijom napona usmjerenog natrija kanali) testirao je hipotezu da bi mentol mogao blokirati Na-kanale s naponom:

Rezultati pokazuju da mentol inhibira Na + kanale na način koji ovisi o koncentraciji, naponu i frekvenciji. Mentol je promovirao brza i spora stanja inaktivacije, uzrokujući depresiju aktivnosti Na + kanala ovisnu o upotrebi. U trenutnim snimkama stezaljki mentol je inhibirao pucanje pri visokofrekventnoj stimulaciji s minimalnim učincima na normalnu neuronsku aktivnost. Otkrili smo da niske koncentracije mentola uzrokuju analgeziju kod miševa, ublažavajući bol koju stvara toksin usmjeren na Na + kanal. Zaključujemo da je mentol državno selektivni blokator Nav1.8, Nav1.9 i TTX osjetljivih Na + kanala, što ukazuje na ulogu blokade Na + kanala u djelotvornosti mentola kao lokalnog analgetskog spoja.

Akutni učinak lokalnog mentola na kroničnu bol u klanicama s sindromom karpalnog tunela: trostruko slijepo, randomizirano ispitivanje kontrolirano placebom:

Topikalni gel koji sadrži mentol je doveo do 31% (1,3 boda na 0–10 VAS) akutnog smanjenja kronične boli povezane sa sindromom karpalnog kanala, a apsolutna promjena simptoma boli između lokalnog mentola i placeba iznosila je 1,2 što odgovara umjerenoj veličini učinka


U službenim monografijama može se naći pretežno ulje metvice ( Menthae piperitae aetheroleum ), ali budući da literatura navodi da je mentol glavni sastojak (30 - 55% [WHO ]) mogli bismo pretpostaviti da on igra ulogu u učincima ulja.

Tradicionalna uporaba, indikacija 2:

Za simptomatsko ublažavanje lokaliziranih bolova u mišićima

Uporabe potkrijepljene kliničkim podacima

Interno za simptomatsko liječenje sindroma iritabilnog crijeva (15-20) i probavnih poremećaja poput nadimanja i gastritisa (21-23). Izvana za liječenje mialgije i glavobolje (21, 24-27)

(naglasak moj)

Komisija E odobrila je internu uporabu ulja peperminta za spastičnu nelagodu gornjeg dijela probavnog trakta i žučnih kanala, razdražljivo debelo crijevo (u kapsulama obloženim enteričkom kapsulom), katari respiratornog trakta i upala sluznice usne šupljine; i vanjska primjena za mijalgiju i neuralgiju.

ESCOP [...] Njegova vanjska primjena indicirana je kod kašlja i prehlade, reumatskih tegoba , pruritusa, urtikarija i bol u razdražljivim kožnim stanjima (ESCOP, 1997).

* Da bi se pokazalo nedostatak pristranosti: nije službena monografija, već uvaženi izvor, PDR za biljne lijekove navodi kožne upotreba ulja peperminta kao analgetika kod mialgije i neuralgije kao "nedokazane namjene".Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 3.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...