Pitanje:
Da li rizik od srčanih bolesti proizlazi iz soli u cijelosti posredovane krvnim tlakom?
mgnb
2015-11-08 21:12:06 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Čini se da je visok unos soli dobro utvrđen kao faktor rizika za kardiovaskularne bolesti, koji se obično navodi zbog učinka povećanja krvnog tlaka. Želim znati je li to cijela priča ili postoje dokazi da sol utječe na rizik od srčanih bolesti drugim putovima (možda još nije identificiran). Na primjer, studije su možda proučavale rizik od unosa soli dok su kontrolirali krvni tlak, ali ih ne mogu pronaći.

Zanima me to jer volio bih nekažnjavati konzumaciju soli i spreman sam redovito pratiti svoj krvni tlak, pa ako je krvni tlak cijela priča, mogu kasnije prilagoditi unos soli ako nađem problem. Ali ako je sol opasna na načine koje neću pratiti, to vjerojatno nije dobar plan.

https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0115515
Jedan odgovor:
Sympa
2015-11-09 07:38:34 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Mislim da ste na nečemu. U posljednjih nekoliko godina bilo je mnogo istraživanja koja dovode u pitanje ili proturječe navodno dobro utvrđenom koncenzusu da bismo trebali jesti manje od 2,3 grama natrija (uključeno u kuhinjsku sol) dnevno, a po mogućnosti i manje (1,5 grama dnevno). Postoji nekoliko izvrsnih članaka iz New Yorka na tu temu, uključujući Studija povezivanja bolesti i istraživača lišća soli sumnjivih i Nije vidljiva nikakva korist u oštrim ograničenjima soli u prehrani. Stoga se na temelju spomenutih studija u člancima NYT-a vjerojatno možete osjećati ugodno uzimajući više natrija (uključenog u kuhinjsku sol) od standardnih preporuka. Jedan od članaka iz NYT-a spominje da je pregled opsežnih istraživanja ukazao da su najpovoljniji zdravstveni ishodi povezani s unosom natrija u rasponu od 2.645 do 4.945 grama dnevno. To je otprilike dvostruko gore spomenuti preporučeni raspon.

Međutim, neovisno o visokom krvnom tlaku, natrij / sol igra ulogu u zdravlju bubrega. Sljedeća studija sadrži neke informacije o ovom pitanju Unos soli i bubrežna bolest. Ako pripadate demografskoj skupini "osjetljivoj na sol" (u studiji je definirana kao "stariji, pretili, dijabetičari ili crnci"), možda ćete morati malo pažljivije paziti na unos soli. Inače, možda dobro prihvatate natrij / sol unutar spomenutog raspona prema članku NYT.

Sigurno bih volio vaš inače dobar odgovor više da veze nisu na NY Times. Te će veze vrlo vjerojatno postati dostupne samo pretplatnicima koji plaćaju negdje u (bliskoj) budućnosti. Pronalaženje izvornog istraživanja ili barem citiranje relevantnih dijelova bilo bi veliko poboljšanje.
Hvala na tome, Gaetane. Na temelju tih studija i kontinuirane kontroverze, rekao bih da ne možemo isključiti izravnu vezu između bolesti srca i konzumacije soli, ali također da veza nije dobro utvrđena kao neovisna o krvnom tlaku. Dakle, postoji argument da je nadgledanje krvnog tlaka zasad dovoljno. Dobre vijesti.


Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 3.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...