Pitanje:
Utječe li izbor pića na ozbiljnost mamurluka?
Cascabel
2016-02-03 22:57:16 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Siguran sam da postoje velike posljedice iz očitih stvari poput količine konzumiranog alkohola, individualne osjetljivosti, hidratacije itd.

Ali držeći to konstantno, vidio sam i neke nepodržane tvrdnje da različita pića mogu uzrokovati različitu težinu mamurluka, zbog različitog kemijskog sastava - aditivi (npr. sulfiti) ili drugi prirodno proizvedeni organski spojevi, osim etanola.

Lako pronađeni članci u masovnim medijima (npr. ovo jedan i ovaj) gotovo isključivo govore o srodnicima. Nejasno je je li to samo zato što je to jedina stvar koja je utvrđena u studijama ili zato što je to dominantan čimbenik i nejasno je koliko su snažni učinci.

Postoje li istraživanja koja bi sugerirala da su kongeneri dominantan faktor (ne samo jedan od mnogih), ili da postoje i drugi čimbenici? I koliko su jake razlike u težini, bez obzira na uzroke?

Napomena: ovo je u stvari prepisani repost [pitanja o kuhanju izvan teme] (http://cooking.stackexchange.com/questions/66087/hangovers-what-causes-them-how-much-does-the-quality -od-pića-tvari); nismo ga migrirali jer to nije bilo očito uklapanje u taj oblik i OP je stvarno želio biti na kuhanju.
Jedan odgovor:
Praxiteles
2016-04-22 02:36:24 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Na medicinskom fakultetu učili su nas da jedina osoba koja najviše doprinosi mamurluku je dehidracija. Stupanj dehidracije uzrokovan je postotkom koncentracije ETOH / etanola koji je diuretik (tj. Tjera vas na mnoga putovanja u zahod.)

Dehidracija od pijenja uzrokuje pad cerebralne kičmene tekućine (likvora). pritisak. Zbog toga je glavobolja od mamurluka gora kada sjednete ili ustanete. Vaš mozak ima manje tekuće potpore i gotovo "visi" na svojim suspenzijskim potporanjima. (Ovo je pretjerana izjava.)

Stoga je učinak mamurluka gotovo isključivo povezan s postotkom alkohola koji konzumirate, a ne s razredom.

Uz rizik od povećanja pijenja - ovo također sugerira broj jedan način izbjegavanja mamurluka: tekućina i sol. Ako samo pijete vodu, vaše tijelo ne može je zadržati. Ako tekućinu pijete solju (tj. Gatorade, juhu ili slično) - vaša će glavobolja biti znatno smanjena jer ćete se suprotstaviti dehidraciji.

To je reklo - alkohol je također otrovan za mozak i jetru. Zato vas jetra može boljeti nakon pijenja. Ako na vama izvučemo laboratorijske testove LFT-a, vaši će jetreni enzimi zapravo biti povišeni! (Michael Crichton, autor Jurassic Parka to je zapravo učinio dok je bio student medicine na Harvardu. O tome možete čitati u njegovoj knjizi Putovanja.) Oštećenje jetre je razlog zašto ljudi dobiju ožiljke na cirotičnoj jetri. Zapravo gubite moždane neurone svaki put kad pijete. Nažalost ... taj se dio štete ne poništava s Gatoradeom i mogao bi predstavljati dio glavobolje.Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 3.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...